1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Пшениците на Косад Семанс дават сигурност в трудни години

Пшениците на Косад Семанс дават сигурност в трудни години

Ден на пшеницата организира Косад Семанс край добричкото село Росеново. По време на полевата демонстрация земеделски стопани от Добричка и Варненска област се запознаха както с качествата на френската селекция, така и с изведената растителна защита и подхранване. Домакин на полето беше Живко Василев от фирма БИО ООД.

„Това е критична година, от 30 години не е имало такава. Имахме много неблагоприятни условия, но за щастие условията се подобриха и вече има надежди за добри добиви", изтъкна пред стопаните Атанас Йовчев, мениджър за Източна България на Косад Семанс.

Ранният сорт Sofru е най-продаваната пшеница на Косад в цялата страна, с много висок потенциал за добив. Сред новите предложения е сортът Flavor - също високодобивен, толерантен на икономически важните болести и устойчив на полягане. Малко по-късен продукт е Sothis, който също се отличава с отличен фитосанитарен профил и невероятен потенциал за добив. През миналата стопанска година от него са получени най-високи резултати в сравнение с останалите над 60 сорта пшеница от всички компании, представени в България и съответно на полето на Живко Василев. Следващото ново предложение е Sophie. Това е продукт с най-висок потенциал за добив, здрави стъбла и отлично братене. На полето бяха представени още Sosthene и Sobbel - с много висока братимост и силно изразен восъчен налеп.

„Восъчният налеп е една от отличителните черти на селекцията на Косад. Това дава една допълнителна защита, спокойствие и сигурност", подчерта Атанас Йовчев.

Сортът Izalko е с отлични хлебопекарни качества, толерантен на ръжда и фузариум, подходящ за производство на брашно.

 

Автор: Галина Недкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.