1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Редки медузи обитават язовир Кърджали

Редки медузи обитават язовир Кърджали

От 10 000 вида медузи само три обитават сладководни басейни

 

В сравнително топлите за сезона води на огромното езеро подводни стада от мекотели са засечени от рибари и туристи край пристана на кораба "Емона" и плаващите таверни, в заливи под сeло Главатарци, както и в по-горните зони.

Медузите не са големи. Когато разтворят класическото си чадърче, те са с размери най-много 2-3 сантиметра. В замяна на това плуват бързо на дълбочина повече от един метър, изкачват се за миг на повърхността на водата и наново се потапят.

Медузите в яз."Кърджали" са от типа киндария, който обхваща всички полипни и колониални форми от свободно движещите се. Попадат в клас хидрозола. Книдариите, уточнява ихтиологът Димитър Димитров, са типично морски животни, завладели са всички морета и океани. В същото време сладководните са изключително малко на брой.

От над 10 000 познати вида само три живеят в такива води. Димитров не може да определи от кой точно вид са медузите в яз. "Кърджали" и препоръчва да се вземат проби и се занесат в Института по сладководно рибовъдство в Пловдив за научен анализ.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.