1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. РТ 271 и РТ 275 дават гаранция за добив и при тежки години!

РТ 271 и РТ 275 дават гаранция за добив и при тежки години!

Въпреки масовото разораване на рапица в Добруджа, двата продукта на Corteva се представиха достойно

РТ 271 и РТ 275 са двата нови продукта рапица на Corteva, които се представиха най-добре в Добричка област. От тях на опитно поле фермерът Живко Василев ожъна по 350 кг/дка. Този резултат е с 30-40 кг повече в сравнение с други хибриди на същото демо поле.

Двата нови хибрида са обявени са най-добри в Европа. В тежките условия на стопанската 2018/2019, когато рапицата в Добруджа беше разорана заради суша и след това измръзване, те показаха устойчивост и добиви. Пролетта също беше тежка и с минус 10 градуса в началото на април. Това отново беше допълнителен стрес за рапицата, но въпреки това растенията се справиха, подчерта Георги Герджиков, регионален представител на Corteva Agriscience за Североизточна България.

PT 271 и PT 275 са предназначени за интензивно отглеждане и за късна сеитба. Хибридите се доказаха въпреки тежките условия при поникване и вегетация.

„Има региони, в които рапицата беше на 100% разорана и земеделските производители не оставиха нищо от тази култура по полетата си", допълни още Георги Герджиков и уточни още: „Очаквам средните добиви за Добричка област да се движат масово около 200-250 кг/дка. При нашите нови хибриди стигнахме до 350 кг/дка."

Всяка година Corteva извежда демонстративни опити на големи площи. През настоящия стопански сезон от 4 полета в Добричко оцеляват само опитните парцели при Живко Василев от фирма БИО ООД. През миналата година рапичните хибриди на Corteva са дали средно по 450 кг/дка от производствени площи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.