1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Сембодиа семена - отлична генетика от Италия

Сембодиа семена - отлична генетика от Италия

Защо да отглеждаме пшениците на Семетика

В землището на село Могила, в стопанството на фирма „Агро 14“ на Стоян Стоянов, има изведени 4 опита с пшеница на фирма Сембодиа. Климатът тази година е едно голямо предизвикателство за стопанина - така, че да извлече максимума от растенията на полето. За разлика от много други места в страната, трудно можем да кажем, че тук, в с. Могила условията са такива, че да позволят на растенията да се справят по възможно най-блестящия начин. „Ние сме на посев, който ще тества нашите сортове по отношение на сериозен хидратен стрес, недостиг на вода през цялата есен и зима. Ще тестваме способностите на нашите сортове да дадат нужния добив, разчитайки основно на зимно-пролетни братя, а есенно братене на практика нямаше, защото посевът е засят на 18 октомври, поникна през декември. Много предизвикателна ситуация на полето“, обясни Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа.

doichev
От другата страна на старозагорското село Могила, в посока Хасково, са производствените площи на земеделската кооперация в землището на с. Странско. От 3 години на това място се изпитват сортовете пшеница, които предлага Сембодиа.

„Техните сортове се отличават по добив и качество и се нареждат на едно много добро ниво. Предпочитаме твърдата пшеница, защото добивът от нея е добър“, разказва председателят на кооперацията Петко Петков.

petko

Производствените участъци в кооперацията са изведени под ръководството на агроном Велина Цонева, търговски представител на Сембодиа за Стара Загора, Хасково и част от обл. Сливен.

„Парцелките със сорт Катуло затвърждават средните силни страни на сорта. Макар да няма братене през есента, сортът е успял да създаде по два, по три, по четири братя, което само по себе си е предпоставка за добър добив. Това, че Кутуло реагира много спокойно на късни пролетни студове, големи температурни амплитуди, каквито имаше в изобилие през тази пролет, позволи на сорта да заложи доста впечатляващи класове - при условията, при които се развива. Всички класове са оплодени и са наляли зърно. Имат по 11-12 реда и това е предпоставка за един супер добив от сорт, който добре е понесъл зимата, и е успял да брати през пролетта. На тези братя се разчита на добив и достойно представяне по отношение на фитопатологията. Най-горният лист е здрав, хранещ в момента класа - независимо, че има направено само едно фунгицидно пръскане с тебуконазол към средата на месец април. Стопанинът е направил още едно третиране с фунгицид на по-късен етап заедно с биостимулант и се очакват приятни изненади по време на жътва. Това, което се вижда при Катуло е, че сортът е много подходящ за района на Ямбол, в противен случай нямаше да се радваме на впечатляващите класове при тези стресови условия. Катуло реагира много спокойно на късните пролетни студове и температурни амплитуди, каквито имаше в изобилие през тази пролет, и успя да заложи обещаващи класове за условията при които се развива.

nabuko
На един от парцелите е засят по-специален сорт - Набуко, предназначен за стопани, които търсят генетика, осигуряваща им максимално високо качество като зърнени и хлебопекарни показатели с достатъчно примамлив добив. Пшеница, която за първи път миналата година беше на пазара, показа завидни резултати, в сравнение с други сортове, които имат същата биологична програма. Сортът намира почитателите си - уважавани хлебопроизводители. Предвид лошите условия, заложбите на сорта са достатъчно обещаващи. Стрес теста, който реално минава сортът, се очаква да потвърди добрата адаптивност към условията на Ямболския регион. Като успеваемост да брати, като едрина на класа и способност да се оплодят класовете е обещаващ и резултатът се очаква да бъде доста добър.

Да видим Набуко отблизо. Ето един типичен за парцелата клас. Вижда се как се е оформил. 

Няма абортирали класове. Дължината на класа е обещаваща. Хидратният стрес е повлиял, разбира се, но не в такава степен, че да се компрометира значително добивът. Той би трябвало  да е доста конкурентен, сравнен с други подобни сортове при тези условия на отглеждане. Потенциалът за добив е налице - с нужното качество по отношение на хлебопекарните показатели.

Катуло и Каронте - една превъзходна сортова структура

Катуло и Каронте са генетика, създадена да дава добиви. Разликата между двата сорта е, че Каронте е по-ранен сорт между 5-7-8 дни, в зависимост от условията, при които се развиват растенията. При тези по-стресови условия на полето вероятно разликата ще бъде 4 до 5 дни. Защо казваме, че двата сорта се допълват? Първо, заради ранозрелостта, защото Катуло е осилест сорт, а Каронте - безосилест. Каронте е един от добрите примери на българския пазар, който най-после развенчава мита, че безосилестите сортове по-малко сухоустойчиви. Не е така, защото миналата година на много места в най-засушливите, в най-екстремните условия на развитие беше с едни от най-високите добиви. Това, че е по-ранен сорт и има добра поносимост на температурен и хидратен стрес, прави сорта много добре адаптивен към българските условия. Полето, на което се намираме е доказателство в тази връзка.

Успя Каронте, както и Катуло, да използва пролетните братя, за да заложи максимално добър добивен потенциал и работейки с двата сорта - като сортова структура - разпределяме климатичния риск в един малко по-късен и един малко по-ранен сорт. Това е биологична програма, която има за цел да даде максимален добив с много приемливо качество.

Каронте разби мита за безосилестите сортове, че не са сухоустойчиви.

karonte
Каронте има сериозните възможности за добив, който сорта осигурява - 11 до 12 реда вътре с цветчетата, запълнени с по две - три зърна. Хубав, солиден, плътен клас, добре оплоден, няма абортирали цветове, независимо от стресовите условия, при които се развива. Потенциалът за добив е налице. Покорен клас, който стопанинът се е погрижил да го нахрани, за да даде максимума, на който е способна генетиката.

Зетае е твърда зимна пшеница, сорт който очакваме да препотвърди резултатите от миналата година. Това не е най-добрата година за твърдите пшеници, въпреки това сортът се представи много достойно. Като наближи жътва, той променя пигментацията на осилите. Това може би е единственият сорт пшеница в България, чиито осили към момента на узряване почерняват. Това е сортов признак. Много ранен сорт, може би най-ранния сорт твърда пшеница на пазара, който има своите предимства, особено когато растенията се развиват в такива стресови условия и по отношение на болестите.“

zetae
„Ранната генетика понася по-добре атаките на фузариозата. При твърдата пшеница очакваме, освен да получим добив, и нужното качество. Така че, тази комбинация от качества в Зетае, го прави много подходящ за българските условия. Така както вървят нещата, очакваме сортът да се докаже като най-добрия сорт твърда пшеница в България“, подчерта търговският представител на Сембодиа Кирил Янчев, за района на Бургас, Ямбол и Сливен.

kiril
Сеитбената норма е 22 кг/дка, предсеитбеното торене е направено с диамониев фосфат (Диамофос) - 11 кг/дка. Има две зимни подхранвания с карбамид - 10 кг/дка, плюс още 20 кг/дка допълнително през период от 10 дни. Изключително засушлива есен, силен хидратен стрес. Ниски количества валежи.

Основната дейност на Сембодиа е внос и дистрибуция на торове, а от две години развива свой бизнес със семена. За есенните култури предлага избрани сортове на италианската селекционна компания Семетика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.