1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Средиземноморска генетика от SEMBODJA на полетата край Северното Черноморие

Средиземноморска генетика от SEMBODJA на полетата край Северното Черноморие

В ЗК „Приморец“ се изпитват италиански сортове пшеница

През 2021 г. фирма Сембодиа семена стартира нов проект при житни култури в сътрудничество с италианската фирма Манара груп и селекционера Семетика. Това са водещи компании в бранша в Италия.

„Точно преди година, заедно с още 3-ма колеги от нашата фирма и нашето ръководство отидохме в Италия, където се запознахме с дейността на новия ни партьор Манара. Посетихме завода им за заготовка на семена и останахме приятно изненадани от прецизността и професионализма им“, разказва д-р Михаил Раев, търговски представител за Добричка област.

„Заедно с тях избрахме малко портфолио, което да презентираме у нас. Спряхме са на три сорта мека и една твърда пшеница – изцяло по препоръка на селекционера, но съобразена с нашите изисквания за характеристиките, на които трябва да отговарят.

А те бяха простички – търсим високопродуктивни твърди и меки премиум пшеници, устойчиви на болести и полягане. И изцяло по препоръка на селекционера от 45 сорта се спряхме именно на тези пшеници, които следва бързо да формират качеството на зърното.

Твърдата е Зетае. Ранна, осилеста. Формира ниски растения, устойчиви на полягане и на икономически важните болести. Използва се за направата на популярната италианска паста и много високо е оценена от индустрията заради качествата на зърното.

При меките пшеници се спряхме на доказали се сортове по полята на Италия, а сега и в България - осилестият Катуло и безосилестият Каронте.

caronte
Пластични, ранни до средно ранни пшеници, които през годините дават постоянно добри добиви. Резултатите, с които се запознахме в различните райони на Италия, бяха между 700 и 950 кг/дка, като на места надхвърляха и 1000 кг/дка. И Каронте, и Катуло са вписани в сортовата листа на Италия през 2013 г., но изпитванията са правени в региони със силен стрес. Поради тази причина и двата сорта се представят стабилно и в такива условия. Именно затова ги избрахме и за България като дебютни продукти, а след това да надграждаме и с по-нова селекиця.

Разбира се, няма нищо по-добро от това да предлагаш изпитана и сигурна селекция, но впечатлени от научно-изледователската дейност на нашите партньори избрахме и един напълно нов сорт – Набуко. Той, освен че е високотехнологичен, с много високи параметри за хлебопроизводство, съчетава и изискването ни за висок добив, като резултатите от него също бяха в този порядък.“

nabuko

Така на пазара у нас се появява италианска генетика при зърнено-житни култури, предлагана от Сембодиа семена.

На полето край Тюленово в ЗК „Приморец“ пшениците са засети към 10-15 октомври, предсеитбено са наторени с азот и фосфор, а през пролетта са подхранени два пъти с амониев нитрат.

„В непосредствена близост до морето сме и това неминуемо оказва влияние в развитието на италианските сортове, селектирани в Средиземноморието, особено говорейки за твърда пшеница. В момента Зетае се държи отлично. Виждате какъв дебел клас е направила. Къс, но дебел. И растенията са здрави.“

Тук, на това поле, Катуло се отличава със здраво стъбло и много добър общ фитосанитарен профил. Едър и плътен клас. По принцип, Катуло е сорт, който няма особени изисквания към почвено-климатичните условия. Дава добри добиви в различни региони и очевидно и тук ще се представи добре.

katulo

Набуко е с едър и осилест клас. Посевът е много добре гарниран. Наблюдаваме не само висока братимост, но и много добре изравнени братя. Видимо посевът е заложил добре, а и зърното, което ще бъде изхранено, ще бъде с висок хектолитър.

Каронте е средно ранна пшеница с много висок производствен потенциал. Той развива много голяма биомаса и е подходящ и за силаж, макар че заради високите си хлебопекарни качества е от групата на хлебните пшеници. Устойчив е на студ и полягане, притежава много добра толерантност към основните болести по пшеницата.

Текст: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.