1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Учени разгадаха генома на ориза

Учени разгадаха генома на ориза

Откритието ще помогне на света да се избави от глада

 

Учени успяха да разгадаят генома на ориза. Списание "Нейчър" пише, че това откритие ще помогне на света да се избави от глада.

Откритието ще ускори работата по откриване на гените, които водят до повишаване на добивите и пазят растенията от заболявания и паразити. Учените смятат, че за да бъде спасен светът от глада, добивите от ориз трябва да нараснат с 30 % през следващите 20 години. Учени от 10 страни са работили 7 години за разшифроването на генома на ориза.

"Оризът е най-важната култура и приключването на работата над генома на ориза е важен етап", каза Робин Буъл от Института по генетични изследвания. "Сега научната общественост ще може да използва тази информация за въвеждането на по-устойчиви на климатичните условия и с по-висок добив сортове ориз", каза също така той. В момента добивите от ориз съставляват 30 % от всички житни култури.

Резултатите от изследването ще помогнат също така да бъде разгадан геномът на други култури – царевицата, пшеницата, ечемика, ръжта, соргото и захарната тръстика. "Оризът е Розетският камък за изучаването на останалите житни култури" /Розетският камък е базалтова плоча с идентични надписи на древноегипетски, написани с йероглифи и демотично писмо, и на древногръцки, с чиято помощ са разчетени египетски текстове/, казва Робин Буъл.

Въпреки че оризът има 30 % дял в световния добив на житни култури и че през последните 30 години неговото производство се е удвоило, в бъдеще ще бъде необходим все повече ориз. Съвременните равнища на потребление на тази житна култура дават основания да се предполага, че през 2025 г. от ориза ще зависи животът на 4,6 милиарда души. /ECON.BG

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.