1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Учредиха Регионален клон на Асоциацията на семепроизводителите в Добрич

Учредиха Регионален клон на Асоциацията на семепроизводителите в Добрич

Клонът ще обединява земеделците от Силистра, Шумен и Варна

 

Вчера по време на първия ден от Борсата за семена бе учредена Регионална структура на Асоциацията на производителите на семена и посадъчен материал в Добрич. Досега такива местни клонове има във Враца и Разград, а в Русе ще бъде възстановен, защото е съществувал преди години. Добричката структура ще обединява още семепроизводителите и търговците от областите Силистра, Шумен и Варна.

Бе гласувано Ръководството да включва пет души, представители на всеки един от регионите, а за председател бе избран Тодор Губатов от Добрич - управител на "Агроном Холдинг". Академик Атанасов, който е председател на Асоциацията и гост на Борсата, сподели, че членуването в нея е една добра стъпка за всеки семепроизводител - от селекционера до търговеца.

Едни от основните задачи пред неправителствената организация са популяризиране, приобщаване на земеделците, за по-добро отстояване на техните искания пред държавните органи, създаване на контакти с целия свят, проучване на пазара, защита на интелектуалната собственост и лицензиране, обмяна на генетичен материал с други производители. Това са и едни от най-големите проблеми пред земеделците у нас на прага на присъединяването ни към ЕС, както се оказа от дебата на провелата се Кръгла маса вчера.

Очаква се скоро Асоциацията да стане член на Европейската федерация на производителите на семена. В България са регистрирани около 2840 семепроизводители, но много малко от тях членуват в Асоциацията, което пречи тя да бъде една полезна организация, защитаваща техните искания. Някои от семепроизводителите поискаха субсидии от държавата, други казаха, че все още качеството, което се предлага не отговаря на цените, които се опитват да постигнат, а Тодор Бубатов обобщи, че ако не се обединят под някаква форма с влизането в ЕС малките семепроизводители ще се загубят и ще останат само мултинационалните компании, защото изискванията са драконовски.

До март месец трябва доказаните сортове да влязат от Националния каталог в Европейски, за да могат след 2007 да се предлагат на пазара. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол провежда постоянни тестове. Ще бъдат заложени по 70 хибрида слънчоглед и царевица в 15 пункта във всички краища на страната и резултатите ще бъдат широко оповестени. Това ще се прави всяка година, каза Невена Иванова от Агенцията. На въпросите на присъстващите, дали през тази година ще има субсидии, тя не можа да отговори, понеже договорките с Европейската комисия още не са направени, но увери присъстващите, че ще има форми на субсидиране. За съжаление, ЕС предпочита тревните култури, чието отглеждане у нас е загубило традиции. /Dobrich.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.