1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. В Ботаническата градина в Балчик се роди огромен лимон, тежащ 1505 грама

В Ботаническата градина в Балчик се роди огромен лимон, тежащ 1505 грама

Дръвчето е селекция между два вида цитруси и от 10 години дава плодове

 

Лимон-гигант, тежащ 1505 грама, отгледаха биолозите в Ботаническата градина в Балчик. Плодът се откъснал от 17-годишното лимоново дръвче миналата седмица. Лимонът с рекордните размери е с малък диаметър 45 см. и голям - 52 см.

Дръвчето е селекция на ботаническата градина между два вида цитруси и от 10 години дава плодове. То се отглежда на закрито в градинската оранжерия, съобщи биоложката Марияна Минчева. Всяка година плодът е все по-голям и тежък, което означава, че дръвчето се развива добре, добави тя. Миналата година най-едрият цитрус е тежал около 1 кг.300 гр.

Селектираното растение не изисква някакви по-различни грижи от обикновеното, поясни Минчева. Нужно е лимонът да има необходимата влага, слънце, достатъчно хранителни вещества в почвата и да се лекува, ако го нападнат вредители.

В момента лимонът-рекордьор отлежава на хладно при биолозите. Предвижда се плодът да бъде разрязан и изяден от хората, които са се грижили за него.

"Вкусът му не е толкова кисел, колкото на обикновения лимон, а по-скоро нагарча като грейпфрут. Много е приятен на вкус", увери Минчева.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.