1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Ветеринар отглежда птицата феникс

Ветеринар отглежда птицата феникс

Перничанинът се радва на 50 екзотични пернати

 

Перничанинът Владислав Мирчев има една от най-атрактивните колекции от редки диви птици в България. Не бих продал нито една от тях, събирал съм ги 10 години, категоричен е ветеринарният лекар. Той така и не кръстил никое от 50-те си уникални пилета. В дивата природа няма имена, обяснява младият мъж. Но признава, че често несъзнателно говори на домашните си любимци. Мечтае за свое имение, в което да направи съвременен парк с птиците и да им осигури условия за живот, близки до тези в родината им.

Плаках, когато умря първото ми папагалче, разказва Влади. Тогава той бил дете и понесъл трудно загубата на вълнистия си приятел. Сега заради професията си вече е претръпнал и не прави трагедия от такива случки. Смъртността в оригиналната му колекция от екзотични пернати е сведена до минимум. Използвам познанията си, за аматьори е по-трудно, защото птиците са капризни, твърди перничанинът. Любимците му са спокойни, лесно приемат и присъствието на любопитни зяпачи, което е признак, че стопанинът им се грижи добре за тях.

Влади се запалил по красивите представители на дивата природи преди 10-ина години. От 18-годишна възраст започнал да развъжда декоративни холандски кокошки. Донесли му ги от Видин. Тогава били рядкост за страната ни. Сега в пернишката колекция има златни и копринени пилета и феникс, чиято опашка достига до 1 метър. Първият ценен екземпляр обаче получил от приятеля си Стойко Михайлов - известен роден колекционер от Долни Богров. Най-красивите пернати в животинския свят дошли в Перник от международна изложба в Чехия. Влади ги развъдил успешно. Дори миналото лято дал една двойка на софийския зоопарк, за да радва посетителите. Удоволствие е да ги наблюдаваш, оперението им е уникално, обяснява ветеринарят. Заради вида им вече няколко любители ги отглеждат в страната. Птиците идват от Индия и Китай. Двата паунови фазана са гордостта на перничанина. Родината на пилето е Тайланд. В България има само още една двойка в Кюстендил. Мъжкият е красавец. Нахраниш го с червейчета и ако остане доволен - разперва опашката си досущ като паун. Птицата е много скъпа, но не може да се печели от нея, твърди ветеринарят. Тя снася само по две яйца на година, и то само ако се грижат добре за нея. Малките са капризни и смъртността до 3-4-ия ден след излюпването им е голяма.

Златните фазани делят едно "жилище" със симпатичните патета "мандаринки" в двора на Владислав. Китайските пилета са като нарисувани с четка от художник. На гърба си имат завито перо под формата на платноход. Пъстри са почти толкова, колкото облеклото на китайските велможи в миналото, откъдето идва и името им.

Вече е по-лесно да се грижиш за екзотичните птици. Когато започнах, сам приготвях смеските, сега вече има всичко в магазините, споделя Влади. Според него обаче колекционерите трябва внимателно да определят възможностите си и да взимат само такива животни, на които могат да осигурят добри условия. Ветеринарят мечтае за собствено имение, което да превърне в парк за птиците си./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.