1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Златен медал от Китай за български овощар

Златен медал от Китай за български овощар

Ябълките и крушите – у нас и там

Със Златен медал и плакет за "Приятелство с Китай" / Friendship award / е удостоен на специална церемония в азиатската държава ст. н. с. д- р Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил. Той е единствения представител от Югоизточна Европа, който получава тази награда, заедно с 50 учени от цял свят, на които Държавния съвет на републиката благодари за помощта.

Атанас Благов завежда секция "селекция, сортоизучаване и размножаване на овощните растения" основно при ябълката и крушата в Института по земеделие. Той заминава за област ЯнТай / провинция Шандонг / за първи път през 2001 година, по покана на Бюрото за чуждестранни експерти, и от тогава посещава още 8 пъти Китай. Шандонг е популярна като родното място на Конфуций.

 "Обучавах и показвах на практика как се създават, проектират и отглеждат нови овощни градини. Нашите ябълки и круши са по- вкусни от китайските, заради по-добрите природо-климатични условия, но техните са по- големи, красиви и високо добивни", коментира Атанас Благов. Експертът е донесъл в Кюстендил растителни материали от Китай. Работи се и по съвместeн научно- изследователски проект между Института по земеделие - Кюстендил и ЯнТайската селскостопанска академия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.