1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Днес в Северозападна България са възможни локални поройни наводнения

Днес в Северозападна България са възможни локални поройни наводнения

И в неделя на места ще превали и прегърми

Днес отново в западните райони от страната ще има валежи и гръмотевици. Количества 5 - 15 л/кв.м, на отделни места – до 20 л/кв.м. Възможни са и градушки. И в неделя на места ще превали и прегърми. Количества - предимно до 5 л/кв.м, но на отделни места, главно в планините и планинските райони е възможно и 10-20 л/кв.м. В понеделник само на отделни места ще превали -  до 1-3 л/кв.м., информираха от Министерството на околната среда и водите. 

През денонощието от 8 ч. на 14  до 8 ч. на 15 юли речните нива в страната са останали без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове, във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн и р. Марица (Източнобеломорски басейн) са регистрирани по-значителни колебания на водните нива, които са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения.Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +11 см; (по-значителни във водосбора на р. Огоста от -23 см/+18 см и на р. Искър от -11/+19 см  в резултат на работата на хидротехническите съоръжения)
Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +2 см
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +15 см; (по-значителните колебания във водосбора на р. Марица от -17 см/+49 см са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения)
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата на реките западно от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица), в горното течение на р. Огоста и в горното течение на р. Искър. В резултат на очаквани интензивни валежи са възможни локални поройни наводнения във водосборите на р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица и горното течение на р. Огоста. Нивата на реките в останалата част от басейна през следващите три дни ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 16, 17 и 18 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 16 юли ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска и р. Искрецка. На 16, 17 и 18 юли ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 16, 17 и 18 юли ще бъдат под средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 2 дни, речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни, водните нива на реките във водосбора на р. Тунджа, долната част на водосбора на р. Марица и в средната и долната част на водосбора на р. Арда ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Днес вследствие на валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в горното и средното течение на р. Марица и в горното течение на р. Арда. Днес и утре ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на реките Места и  Струма. По-значителни ще бъдат повишенията на водните нива на реките във водосбора на р. Струма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.