1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Месечна агрометеорологична прогноза за месец декември 2020 г.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец декември 2020 г.

През втората половина от първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите

В началото на декември агрометеорологичните условия ще се определят поднормени температури. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а в Северна България и високите полета и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата.

През втората половина от първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите, но средноденонощните им стойности, с изключение на места в  югоизточните райони и по Черноморието, няма да достигат биологичния минимум необходим за вегетацията на есенните посеви.

През повечето дни от второто и третото десетдневие прогнозираните температури, около и над климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при пшеницата и ечемика в крайните южни и югоизточни райони. В тези райони през относително по-топлите периоди ще се наблюдава краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви, но промяна във фенологичните фази на културите не се очаква.

В началото на зимата при пшеницата, вследствие закъснелите есенни сеитби и задълбочилият се през ноември дефицит на вода в почвата, ще се наблюдават различни фази. При засетите през октомври, в агротехнически срок зимни житни култури ще преобладава фаза братене. Във фаза трети лист ще зимуват посевите, засети в началото на ноември, а във фаза поникване и начално листообразуване – късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури. При рапицата само част от посевите през есенната си вегетация успяха да формират розетка, фазата в която растенията успешно зимуват.

През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 11°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане ще бъдат критични за намиращите се във фаза поникване зимни житни култури.

Очакваните валежи през декември, около нормата за месеца, ще увеличават влагозапасите в 50 и 100 cm почвен слой. Вследствие поднормените ноемврийски валежи, на много места в страната от порядъка на 6-7 l/m², нивото на влагозапасите при зимните житни култури е необичайно ниско за втората половина от есента. На места Южна България и в част от източните райони те са под 60% от ППВ (агростанциите Сандански, Хасково, Сливен, Разград).

 

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Забележка: 

Агрометеорологичната прогноза се изготвя на базата на месечната метеопрогноза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.