1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Обявен е жълт код за силни валежи в 14 области на страната

Обявен е жълт код за силни валежи в 14 области на страната

Снимка:

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март

Жълт код за обилни валежи в е в сила за 14 области днес, за 9 области важи жълт код за силен вятър. 

Предупреждението за обилни валежи важи за София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Благоевград. В Плевен, Ловеч, Габрово и Благоевград очакваните количества валежи са между 20-25 mm, те ще бъдат придружени с гръмотевици. В Пловдив, Перник, Кюстендил и Пазарджик количествата на валежите от дъжд също ще бъдат между 20-25 mm.
 
 
rain

Снимка: НИМХ

В София-град и областите София, Видин, Монтана, Враца и Велико Търново ще има значителни валежи с количества около 20 mm.
 
За областите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас в сила е обявен жълт код за силен вятър.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март. През деня още малко ще се понижи.

Днес времето в страната ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, значителни в Западна и в Централна Северна България. На много места в югоизточната половина от страната ще прегърми. С умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, а към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. В източната половина от страната, през по-голямата част от деня вятърът ще е южен. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в Северозападна България и високите полета на Западна - малко по-ниски. През предстоящата нощ студеният въздух ще обхване цялата страна.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник - интензивни. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, по-късно през деня с превалявания от дъжд. Ще духа умерен до силен южен вятър, който вечерта ще отслабне и през нощта срещу вторник ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.