1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Огромни щети за фермерите в САЩ

Огромни щети за фермерите в САЩ

Стопаните ще получат помощ от Сената

Щетите за американските фермери, нанесени от наводненията в Средния Запад, ще надхвърлят 13 и половина милиарда долара. Тази сума беше гласувана от Сената във Вашингтон като помощ за земеделските стопани в щатите Айова, Небраска, Мисури и Канзас.

Под вода бяха не само ниви, предвидени за сеитба на царевица, соя и твърда пшеница, а и силози, стопански постройки, фабрики за етанол и обори. На много места загинаха хиляди глави добитък, а сега телата им трябва бързо да бъдат унищожени, за да не се стигне до зарази. Сеитбената кампания значително ще се забави, а в някои региони ще отпадне изцяло, тъй като площите са неизползваеми.

Фермерите и властите все още не са наясно с действителния размер на щетите. За следващите дни се очакват нови дъждове, което допълнително ще усложни ситуацията, особено по поречието на река Мисури, която се влива в Мисисипи.

Прогнозите на синоптиците са за бързо снеготопене в северните части на щата Илинойс и в южните региони на Уисконсин. Там също се очакват наводнения. Реката пресича почти цялата страна от север на юг и стига до Мексиканския залив. Затова в южните щати Тенеси, Мисисипи и Луизиана фермери и градски власти тестват помпени станции и се подготвят за прииждащите води на реката.

Там където водите са се оттеглили, стопаните се сблъскват с други проблеми. Увреденото от влага зърно в силозите трябва да бъде унищожено, тъй като е забранено за продажба. Това ще доведе до огромни финансови загуби за земеделските производители. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.