1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 05 -11. 02.2021. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 05 -11. 02.2021. г.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури. На много места в полските райони, предимно в южните части на страната още от края на януари средните денонощни температури надвишиха 5оС. В края на периода температурите достигнаха стойности по-високи от 10оС. Валежи бяха регистрирани в крайните югоизточни райони. Сумата им от 20 до 40 l/m2, в Бургас - 39l/m2, Ахтопол - 36l/m2,  Елхово – 26l/m2 и Сливен – 26l/m2, поддържаше преовлажнени горните почвени слоеве.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време, без съществени валежи. Затоплянето от началото на февруари и прогнозираните наднормени температури през следващия период ще създадат условия за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В резултат и на създалите се условия за забавена вегетация през януари, късно засетите есенници успяха да напреднат във фенологичното си развитие. При пшеницата наблюдаваните фенологични фази ще са братене и трети лист. Високите температури създават условия за преждевременно набъбване на пъпките при овощните видове, нарушаване на принудителния им покой и риск от повреди при настъпване на повратни мразове.

Периодът е подходящ за подготовка на площите за сеитба с пролетни житни и бобови фуражни култури в районите, където почвеното овлажнение позволява извършване на мероприятията. Сеитбата на тревни смески от овес и пролетен фий осигурява добив от качествен и пълноценен фураж. Сеитбената норма е 15-16 kg/da като съотношението между овес и фий е 1:3 (3-4 kg овес и 12-13 kg фий). Сеитбата се извършва на разстояние 10-15 cm между редовете и дълбочина 3-4 cm. Оптималните срокове за засяване започват от средата на февруари.

 

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.