1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 18-24.06.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 18-24.06.2021 г.

През първите дни на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време с валежи

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво време с чести валежи, на много места в полските райони на страната с количества между 30-60 l/m2 – Добрич, Карнобат, Велико Търново, Шабла, Силистра, Разград, Ловеч, Бургас, Кнежа, Казанлък. Поднормените температури през периода забавиха темповете на развитие при земеделските култури Следствие на падналите валежи нивата на почвените влагозапаси се повишиха и подобриха условията за развитие на пролетните култури – царевица и слънчоглед.

През първите дни на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време с валежи. През останалата част от периода се прогнозира стабилизиране на времето, постепенно повишаване на температурите и нормализиране на топлинните условия, при които ще се осъществяват вегетационните процеси при земеделските култури. При пшеницата ще протичат фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост. При ечемика масово ще се наблюдават фазите восъчна и пълна зрелост и приключване на фенологичното му развитие. При рапицата ще протича узряване. При царевицата и слънчогледа ще продължава листообразуването и увеличаването на вегетативната маса.

В началото на периода на места не са изключени локални интензивни валежи и вятър, които да нанесат допълнителни щети по земеделските култури. Условията през първата половина от периода временно ще ограничават възможностие за извършване на сезонните агротехнически дейности с приоритетно значение сред които е реколтирането на узрелите посеви с ечемик. През втората половина от периода прогнозираното относително сухо време ще позволява провеждането на растителнозащитните пръскания при трайните насаждения и зеленчуковите култури, и жътвата на ечемика.

 

               Драгомир Атанасов

               Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.