1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Световни метеоцентрове прогнозират топла есен и зима за Европа

Световни метеоцентрове прогнозират топла есен и зима за Европа

Очаква се температурите да бъдат над нормата, а валежите около нея

Всички световни метеоцентрове прогнозират топла есен и зима за Европа и за Балканския полуостров, коментира климатологът проф. Георги Рачев в интервю за Агенция „Фокус“.

„Очаква се модерна есен. Под модерна есен разбираме есените, които виждаме през последните 20 години, с по-високи от нормалното температури и с нормални и в отделни части на България, предимно западната половина на страната повече валежи, а в източната с по-малко. Ще се радваме на една хубава, златна есен, както казват старите българи“, заяви климатологът.

Той уточни, че под топла зима трябва да се разбират температури в рамките на 1, на определени места дори до 2 градуса над средната норма. „За цял сезон е сериозно превишаване на многогодишните норми. Веднага правя едно малко уточнение - това, че зимата ще бъде топла и всички световни метеорологични центрове са съгласни, не значи, че в сезона няма да има виелици, поледица, студове от сорта на минус 10 и минус 15 градуса“, посочи проф. Рачев.

Той обясни, че като цяло дните и периодите с по-топло от нормалното време ще бъдат повече, затова температурите се очаква да бъдат над нормата, а валежите около нея. По думите на Рачев на много места ще се образува снежна покривка, която обаче няма да бъде трайна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.