1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. За кратко ще е топло за сезона, след това – рязко застудяване

За кратко ще е топло за сезона, след това – рязко застудяване

Прогнозират се повсеместни значителни валежи

До края на първото и началото на второто десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури, се посочва в седмичната агрометеорологична прогноза от 9 до 15 декември. В източните и южните райони се очакват необичайно високи за сезона температури, на места до 18-20°С и условия за удължаване на есенната вегетация при пшеницата и ечемика. В тези райони при част от поникналите в края на ноември посеви ще се наблюдава листообразуване.

През втората половина на периода ще има рязка промяна на времето. Застудяването ще задържи и прекрати вегетационните процеси при зимните житни култури. В средата на декември при пшеницата ще преобладава фаза 2-3-ти лист. Вследствие продължителното есенно засушаване зимните житни култури са изостанали в развитието си. Част от посевите са неукрепнали, във фаза поникване. Във фаза братене са посевите с пшеница на места в Дунавската равнина.

Прогнозират се повсеместни, значителни валежи и подобрение на есенните влагозапаси в 50-сантиметровия почвен слой.

В началото на периода в южните райони ще има условия за провеждане на сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, моркови, бакла и др..

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.