1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в 13 области на страната

Жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в 13 области на страната

Днес атмосферата над страната ще бъде неустойчива

Днес в сила е жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи в 13 области на България. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София, София Област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. 

Там се очаква да има неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи (количества до 25-30 mm). Ще има условия за градушки, предупреждават от НИМХ

Ycode

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за май.

Днес атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, на повече места в Западна и Централна България. Очакват се и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части - от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. На отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-23°. Температурата на морската вода е 15-18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.