1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Агритехника 2013 - бум на иновациите

Агритехника 2013 - бум на иновациите

Изложението ще се проведе в Хановер от 12 до 16 ноември 2013 г.

Най-голямото изложение на селскостопански машини и селскостопанско оборудване – „Агритехника“, което ще се проведе в Изложбения център на Хановер от 12 до 16 ноември 2013 г., ще бъде белязано от същински бум на иновациите. За това свидетелстват 393 кандидатури за иновации, получени от организатора на „Агритехника“ – DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – Немското земеделско дружество). Дружеството създаде независима Комисия от експерти, които, въз основа на строги критерии, решиха общо четири иновации да получат златен медал и 33 иновации да получат сребърен медал.

Златни медали

· пневматичен сепаратор AirSep

Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Даме, Германия
Зала 25, щанд F11

Използваните при събирането на картофи системи за отделяне на грудкоподобните нечистотии, като камъни и буци пръст например, са предимно механични. Те обаче притежават ограничена ефективност и особено при работа с многоредови машини, забавят производствения процес. За първи път в сектора на машините за събиране на реколтата е разработено пневматично разделящо устройство, при което посоката на растителната маса, а оттам и навлезлите в машината картофи, се задържат без никакви ограничения. За това способстват перфорираната конвейерна база и възходящия въздушен поток. При преминаването си през зоната за разделяне на практика грудките „плават“ нежно над вибриращата конвейерна база, а по-тежките камъни и буци земя падат и преминават през сегментиран предпазител, като впоследствие попадат върху изнасяща лента. Качеството и производителността на разделянето са безкрайно регулируеми от трактора до характера на събирания материал посредством промяна на въздушния дебит и наклона и честотата на конвейерната база. В допълнение към високата производителност на единица площ и по-малката необходимост от последващо ръчно сортиране, теренът е готов за ново засаждане на картофи. При работа с други картофокопачни машини подготовката за нова сеитба изисква скъпо струваща обработка на почвата през пролетта.

· AXMAT: автоматична система за регулиране на пръскането за тороразпръсквачки с два диска

RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH, Зинцхайм, Германия
зала 15, щанд D30
и
MSO Messtechnik und Ortung GmbH, Бад Мюнстерайфел, Германия
зала 17, щанд A26

Системата АХМАТ на компания Rauch е първата в света система за автоматично онлайн изчисляване на разпръскването на торовото вещество и автоматично регулиране на дисковата тороразпръсквачка спрямо вида на тора в резервоара и желаната работна ширина. За първи път се постига висока автоматична прецизност на разпръскването на торовата субстанция с помощта на микровълнови сензори и автоматична система за регулиране на тороразпръсквачката. Около дистрибуторния диск на пръскачката се върти рамо с микровълнови излъчватели, което безконтактно регистрира позицията на вентилатора и автоматично задава модела на разпръскване в зависимост от желаната работна ширина с помощта на въртящото се дъно на резервоара и дозаторен отвор. По време на самото разпръскване този модел се следи непрекъснато и точката на изливане на торовото вещество в дистрибуторния диск се настройва автоматично според конкретните изисквания. Новата система за автоматична самонастройка на работната ширина на тороразпръсквачките осигурява голяма прецизност, каквато се постига с традиционните похвати за настройка, но без необходимост от тестване на настройките в полеви условия. Непрекъснатия самоконтрол на вентилатора също така прави възможни онлайн пренастройките на регулиращата система и задаването на работната ширина в отговор на променящите се видове тор и промяната в климатичните условия. По този начин се увеличава ефективността на тора, понижават се количеството на емисиите и загубите на торово вещество, като се постига по-голяма сигурност за добивите. Резултатите от първоначалните изпитвания на френския изпитателен институт IRESTEA потвърждават упоменатите предимства на тази система.

· хибриден телескопичен товарач от компания Merlo – Turbofarmer 40.7 Hybrid

Merlo S.p.A, Черваска, Италия
зала 6, щанд C15

За първи път на пазара ще се появи хибридно електрическо превозно средство с два режима на управление – електрически и дизелов-електрически, предназначено за употреба в селското стопанство. При режима на електрическо управление машината черпи енергия от литиев акумулатор с мощност 30 kWh. Тя функционира безшумно и без да отделя никакви емисии, като по тази причина е подходяща за работа в затворени пространства. При хибридния режим на управление дизеловият двигател с постоянна скорост осигурява мощност за триещата предавка и едновременно с това зарежда акумулатора. Подобна конструкция на предавката позволява номиналната мощност на двигателя да бъде намалена наполовина без да се ограничава ефективната работа на товарача. В допълнение по време на фазите на ниско натоварване или бездействие, в които телескопичните товарачи често се намират, към предаването може да се подава мощност изцяло от акумулатора. В съчетание с по-малките размери на двигателя, този факт способства за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 30%. Още по-голямо намаление на разходите се постига, когато хибридните телескопични товарачи се зареждат от електрическата мрежа на фотоволтаични системи.

· Онлайн симулатор (Online Simulator) за управление на машини за събиране на реколтата и трактори

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


Разработеният от Claas онлайн симулатор за управление на машини за събиране на реколтата и трактори за първи път осигурява динамично картографиране на пълния работен процес на машината при широк набор от условия в интерфейс за настолни компютри. По такъв начин операторите могат да се научат как независимо да управляват комплексни машини за събиране на реколтата, трактори и времето за работа в полски условия през интернет и интерактивно с настолния си компютър. С помощта на изчислените телеметрични данни и информацията от процеса на работа, виртуалните устройства за управление и функциониращите елементи, софтуерът изцяло представя реалните условия на работа и изпълняваните от машината процедури. Така операторите преминават оптимално обучение за комплексната експлоатация на машините преди реалната работа. То значително увеличава техническия потенциал на машините през първите дни на експлоатация, като се намаляват оперативните грешки и повреди. Новите шофьори се запознават с машината в най-кратки срокове. Опитните оператори разполагат с възможност да опресняват познанията си и непрекъснато да  увеличават потенциала си с помощта на редовни тренировки. Посредством по-доброто управление на скъпо струващите машини за събиране на реколтата се реализира значителна икономия на разходи и време от първия ден.

 Сребърни медали

·  Балопреси за квадратни бали LSB 1290-ID

Kuhn Maschinenvertrieb GmbH, Гентин-Шопсдорф, Германия
зала 12, щанд C04


Благодарение на по-голямата маса на маховото колело на задвижващата система, вече се произвеждат квадратни бали с по-висока плътност. Компания Kuhn се справи с породеното от пиковете на въртящия момент  предизвикателство като създаде принципа „twin pact“. Не един, а два плунжера, разположени един върху друг, сбиват растителната маса в две фази. Посредством триъгълно свързване на коляновия вал и буталото, долния плунжер най-напред сбива долната част на събрания материал. След това се включва вторият плунжер, който сбива горната част от балата. По този начин се прекъсва развитието на пиковете на въртящия момент, които се разпределят между двата етапа. В резултат със същата маса на маховото колело се създават бали с до 25% по-висока плътност. Необходимата двигателна мощност е сходна с тази на стандартните балопреси LSB 1290.

· Автоматично отстраняване на блокажите в потока от растителна маса на товарачите и комбинираните бункери

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


До този момент отстраняването на блокажите в областта на входните канали за растителна маса на самотоварещите се ремаркета и комбинираните бункери винаги са били равнозначни на повече или по-малко трудоемко и времеемко прекъсване на товаренето. С помощта на новата система прилаганите преди това ръчно индивидуални стъпки по отстраняване на блокажите се изпълняват автоматично. След като системата за защита от претоварване отговори, съчленният теглителен прът се повдига автоматично, основата на резачката се спуска, предавателната тръба се освобождава и дъното на скрепера се придвижва малко напред. Акустичен сигнал предупреждава операторът да включи силоотводния вал. Впоследствие ремаркето автоматично преминава към режим „в готовност“. В допълнение към много по-големия комфорт на работа за операторите, свързан с осезаемо облекчаване на натоварването, особено през дългите работни дни, новата система елиминира блокажите по-бързо и по-ефективно. По такъв начин се подобрява работния процес и се постига по-голяма безопасност на работа, както и по-висока икономическа ефективност на експлоатация. При това новата система не натоварва машината.

· Оптимизация на електронно-хидравличното управление за мостове на ремаркета

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


При системите за управление на мостовете, управляемите мостове на ремаркето се направляват посредством предварително определено (фиксирано) предавателно отношение в зависимост от ъгъла на завиване на трактора. Когато основният режим на системата се избира така, че управляемите мостове да предават единствено относително малки въртеливи движения по отношение на ъгъла на завиване на трактора, това повлиява благоприятно стабилността на управление при високи скорости, като създава неблагоприятни последствия за маневреността на трактора и ремаркето. При малък радиус на завиване гумите са подложени на по-голямо износване. Когато се създаде по-голям ъгъл на завиване на управляемите мостове, маневреността се повишава, но за сметка на стабилността на управление на машината. Технологията на Claas обезпечава автоматична настройка на системата за управление спрямо скоростта. По този начин се избягват неизправностите при експлоатация – системата винаги избира оптимален компромис между маневреността и стабилността на управление. В допълнение, преди тракторът и теглителният прът да се сблъскат при малък радиус на завиване, помощната програма за контрол на ъгъла на съчленяване предупреждава оператора, издавайки акустичен сигнал.

· Автоматичното устройство за мокро шлайфане AQUA NON STOP Comfort на CLAAS

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


AQUA NON STOP COMFORT е първото автоматично устройство за мокро шлайфане за самотоварещи се ремаркета и ножове на балопреси. Независимо от степента си на износване, ножовете вече не се заточват спрямо фиксиран радиус, а в зависимост от контура на острието. Устройството обработва до 45 ножа за един цикъл. Благодарение на сменяемите шаблони то е способно да заточва прецизно широк набор от ножове до достигане на желания контур.

· Автоматична промяна на скоростта на приспособлението за задвижване (ПЗ)

SAME DEUTZ-FAHR, Лауинген, Германия
зала 4, щанд B27

За първи път се създава редуктор за ПЗ, който може да превключва скоростите под натоварване. В зависимост от натоварването на двигателя, устройството променя автоматично номиналната скорост на вала на ПЗ и скорост eco. Подобна функционалност е от особено значение при честа смяна на условията на експлоатация и значително разширява спектъра от приложения на скоростта eco, като се запазва устойчивостта на функциониране.

· Концепция за хидравлична двигателна спирачка

SAME DEUTZ-FAHR, Лауинген, Германия
зала 4, щанд B27

За разлика от традиционните двигателни спирачки тук спирането се осъществява посредством прекъсване на масления поток на работещата хидравлика и едновременното затваряне на електронната вискомуфа на вентилатора. По такъв начин се усилва действието на спирачките и се обезпечава охлаждане на нагрятото хидравлично масло. Общо взето, в комбинация с 3,6-литров дизелов двигател, системата предоставя по-добър ефект, отколкото този на предходния 4,1-литров модел със стандартна двигателна спирачка. От съображения за безопасност спирачният ефект се ограничава според ъгъла на завиване.

 ·  Заменяеми хидравлични муфи

AGCO GmbH – Fendt, Марктобердорф, Германия
зала 9, щанд D24


В зависимост от желанието на клиента на универсалните съединителни тръби могат да се монтират ½", ¾", стандартни или по избор плоски муфи. За първи път потребителите разполагат с възможността да премахнат или подсилят муфите – от стандартните до плоските. В комбинация със съединителната тръба и плоските муфи, това предотвратява изтичането на масло и разкъсването на системата, като свежда до минимум загубите на дебит и навлизането на прахови частици в хидравличната система. Операторите вече могат да закачат и откачат различни сечива под налягане при минимални загуби на масло.

·  John Deere Hitch Assist

John Deere GmbH & Co. KG, Манхайм, Германия
зала 13, щанд C31


С натискането на бутон, разположен извън кабината, тракторът може да се привежда в движение напред и назад. Така сечивата не просто се теглят по-лесно, но и по-безопасно, отколкото преди. Особено след като монтажът и демонтажът, които предразполагат към инциденти, са значително намалени. Системата работи при включена ръчна спирачка и може да се използва при експлоатация по наклонени терени.

· LINTRAC 90
Lindner Traktorenwerk GesmbH, Кундл, Австрия
зала 5, щанд C05
и
ZF Friedrichshafen AG, Фридрихсхафен, Германия
зала 3, щанд E19


С цел да се подобрят маневреността и стабилността на трактора при работа с челни товарачи, задната ос също може да бъде направлявана. В комбинация с безкрайно регулируемото управление, което не е широко разпространено в машините от тази категория производителност, тракторите с челни товарачи постигат почти същата функционалност, како колесните трактори, като спестяват на фермерите инвестициите в допълнителни специални машини.

· Предно приспособление за задвижване с два вала за управление на кабелите и лебедката на горски трактори

ZUIDBERG Transmissions, Де Енс, Нидерландия
зала 1, щанд H124

и
Kotschenreuther Forst- & Landtechnik GmbH & Co. KG; Щайнвизен, Германия
зала 13, щанд C31


Двустепенното предаване на вала на ПЗ може да се променя посредством радиосистема. Така операторите могат да работят с предната кабелна лебедка при ниски натоварвания с ниски скорости на двигателя или при занасяне. С цел по-прецизно регулиране, скоростта на въртене на двигателя може да се контролира дистанционно. Когато предният вал за отвеждане на мощността не е необходим, автоматичната функция изключва двигателя след три минути.

· GRAIN QUALITY CAMERA за силажокомбайни Lexion 760, 770, 780 на CLAAS

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05

Голяма част от оптимизацията на настройките на комбайните се извършва с помощта на прост преглед на събрания материал в резервоара за зърното. Все пак надничането в резервоара за зърното е не само трудно от ергономична гледна точка, но и може да Ви заблуди. Създадените до този момент сензори за оценка на качеството на житото са все още неефективни. Камерата за отчитане на качеството на зърното Grain Quality Camera от Claas представлява цветна камера с висока резолюция, монтирана на главата на подемника. Тя предоставя картина на овършания материал от потока на растителната маса. Изображенията се оценяват по отношение на незърнените компоненти и счупените зърна, като резултатите се показват на дисплея на терминала на оператора във вид на стълбовидни диаграми, в това число във вид на предупреждения за достигане на праговото ниво. В допълнение за първи път шофьорът непрекъснато получава цветни изображения и може да различи свободните зърна и полепналите незърнени компоненти. По такъв начин се създава нова и по-прецизна база за оценка на качеството на зърното и се оптимизират настройките за вършеене и почистване на комбайните.

·  Сензор за отчитане на ветровете и наклона на терена – автоматична промяна на посоката на изхвърляне на комбайните CLAAS LEXION CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


Равномерното разпределяне на окосения материал е предизвикателство, което се утежнява допълнително от страничните ветрове и наклонените терени. Гореспоменатото е особено валидно при големите работни ширини. До този момент операторите коригираха посоката на изхвърляне на окосения материал, поглеждайки в огледалото за задно виждане или в камерата. По тази причина при наличието на странични ветрове и наклонени терени бе важно при всяко завиване на машината посоката на изхвърляне да се регулира. Сензорът за отчитане на ветровете и наклона на терена Wind and Slope Incline от Claas се разполага на двете задни конзоли на фаровете на комбайна. Сензорът е с форма на пластина и регистрира едновременно страничните ветрове при тази позиция и наклона на терена, като се придвижва настрани или се завърта в зависимост от силата на вятъра. Най-голямото отклонение на сензора и честотата му се компенсират, така че влиянието на попътните струи и поривите на вятъра се потиска. Радиалният разпределител изхвърля сламата в правилната посока срещу страничния вятър или наклона. По такъв начин за първи път комбайните се оборудват с инструменти и технологии за управление за равномерно разпръскване на сламата.

· Opti Speed – променлива скорост на вала на сламотръсите

NEW HOLLAND CNH Deutschland GmbH, Хелиброн, Германия
зала 3, щанд C03


Сламотръсните комбайни причиняват големи загуби на зърно по наклонените терени, тъй като се нарушава потока на растителната маса в сламотръса. В резултат при изкачването или слизането по наклонени терени се губят големи количества зърно. Освен това, подлежащите на вършитба култури, като царевицата например, изискват адаптирана честота на сламотръса, тъй като конвейерните характеристики се различават от тези на сламата от житни растения. Системата за управление Opti-Speed от New Holland променя скоростта на валовете на сламотръса като функция от наклона на терена и вида на растението. При изкачване на наклонени терени скоростта се намалява, а при слизане – увеличава. В двата случая се получава пласт от растителна маса, сходен с този при жътва по равен терен. По такъв начин се намаляват загубите на зърно в сравнение със сламотръсите с фиксирана скорост на въртене на вала. Освен това при избора на настройки за комбайна за различните житни култури, съответната скорост на вала на сламотръса се зарежда в информационната система. Подобни настройка и инструментално управление на скоростта на вала на сламотръса спрямо характеристиките на жътвата и условията на работа се представя за първи път и по тази причина следва да бъдат оценени като значима разработка за сламотръсните комбайни.

·  CORN HEAD 3,45 M-12

Cressoni F.lli spa, Волта Мантована, Италия
зала 13, щанд A38


Както при всички хедери на комбайни, работната ширина на хедерите за царевица, а оттук и транспортните ширини също нарастват. Що се отнася до хедерите за царевица със стандартна технология на разгъване, до този момент опорните точки винаги са били с хоризонтално разположение и надлъжно на посоката на движение. При този тип хедери с междуредие 0,75 метра, допустимата транспортна ширина от 3,5 метра се превишава за обхват над осем реда. Сгъваемият царевичен сортировач на Cressoni е различен. Той е оборудван с нов механизъм за завиване, който ограничава транспортната ширина на десет-редовите и дванадесет-редовите царевични сортировачи без режещите устройства да следват сортировачите до 3,45 метра. Страничните секции са свързани с централната секция посредством вертикален торзионен вал. При транспортиране първоначално те се вдигат, след което се обръщат на 90 градуса надлъжно на посоката на движение и се прикрепват към капака на сепаратора над централната секция. Новият механизъм на сгъване не просто ограничава транспортната ширина, но и осигурява по-добра видимост напред по време на пътуването и по тази причина представлява една нова, иновативна разработка за сортировачите за царевица.

·  FlowCheck
·  Josef KOTTE Landtechnik GmbH & Co. KG, Ристе, Германия
зала 15, щанд A11
и
Hochschule/University Osnabrück COALA, Оснабрюк, Германия
зала 2, щанд C15

Независимо от вида на използваните пръскачки, контролът и регулирането на дебита в разпръсквателните маркучи е истинско предизвикателство, особено що се отнася до разпръскването на суспензии. Новият сензор Flow Check следи дебита във всички маркучи с помощта на акустичен сигнал. Когато потокът на суспензията се прекъсне, шофьорът получава акустично предупреждение – запушеният маркуч се изобразява на светодиоден екран. С помощта на автоматичните предупреждения се намалява работното натоварване за операторите, като се гарантира, че няма да има ненаторени участъци вследствие блокаж на оборудването. Самият сензор не запушва системата, тъй като не влиза в съприкосновение със суспензията. За защита от външни въздействия сензорът е разположен в кутия, което прави възможно почистването с чистачки, работещи под високо налягане. Освен това самият сензор подлежи на модификации.

· Cornrower – повече енергия при жътвата на царевица

NEW HOLLAND CNH Deutschland GmbH, Хелиброн, Германия
зала 3, щанд C03


Все по-голямо внимание се отдава на възстановяването на ожънатата растителна маса след жътвата на царевицата. Този тип допълнителна биомаса може да се използва като суровина за производството на възобновяема енергия в топлоцентралите или обектите за производство на биогаз, както и за постилане и храна на животни. Новият Chopper представлява челна приставка за косене на царевица, която намалява количеството на попадналата в хедера остатъчна растителна маса със специални ножове и го прехвърля в откоси с помощта на L-образни дефлекторни панели. По такъв начин се оформя ложе за кочаните и се почиства плявата от комбайна. За първи път могат да се жънат високи растителни остатъци от завършения откос при ниско съдържание на прахови частици и без допълнителни усилия.

· Концентричен зигзагообразен сепаратор за почистване на зърнени култури

Ambros Schmelzer & Sohn GmbH & Co. KG, Валдерсхоф, Германия
зала 6, щанд G25

Зигзагообразният сепаратор от Ambros Schmelzer & Sohn (ID 286) с усъвършенстваните си приспособления от предходната технология за въздушно отделяне представлява едно значимо подобрение на предишната система. Новоразработените насочващи панели на сечивото създават зигзагообразно движение на растителната маса. По този начин през растенията преминават няколко въздушни струи, които усилено ги почистват. Значимата иновация е не само модифицираният поток на растителната маса, но и реалното изчисляване на загубите с помощта на пиезо сензори. За първи път сензорите допускат измерване, което се отваря направо в управлението на вентилатора. В зависимост от вида на растенията, подлежащи на почистване и въз основа на изчисляването на загубите в реално време, обемът на преминаващия през вентилатора въздух може да бъде контролиран. По такъв начин загубите могат да се намалят до по-малко от 0,05%. Този факт сам по себе си представлява значително подобрение на процеса на почистване.

· Претегляща система FWS 2014 от Fliegl

Fliegl Agrartechnik GmbH, Мюлдорф, Германия
зала 4, щанд B34
и
LAND-DATA Eurosoft, Пфаркирхен, Германия
зала 13, щанд D24
и
Müller-Elektronik GmbH & Co. KG, Залцкотен, Германия
зала 17, щанд B19

Своевременното и прецизно претегляне на растителната маса, интегрирано в земеделските процеси, е ключова предпоставка за определянето на добива при жътва или за проследяването на количеството на разпръскваните твърди торови частици или минерални торове. Най-важното качество на базираната на операционната система ISOBUS система за претегляне FWS 2014 е фактът, че тя подлежи на калибровка. Тя функционира с всички дисплеи за управление на ISOBUS, като изпраща данни на информационните системи за управление на фермата. Законовата обосновка на оповестяването на подобни данни се основава на т.нар. „алиби памет“ за правдоподобността на данните и кодираната комуникация. Сред предимствата на цялостната система са универсалната ѝ съвместимост, документирането на данните, новите функции (например за определянето на скоростта на разпръскване), по-малкото натоварване за шофьорите/ операторите и недопускането на грешки при регистрирането на информацията.

· IsoMatch InDemo
Kverneland Group Deutschland GmbH, Зост, Германия
зала 5, щанд D38

· Симулаторът IsoMatch
Kverneland Group Deutschland GmbH, Зост, Германия
зала 5, щанд D38

Потенциалът на селскостопанските машини и селскостопанското оборудване често не се изчерпва, тъй като се отделя изключително малко внимание на тренировките за изучаване на сложните им функции извън реалните полеви задания. Системите IsoMatch InDemo и IsoMatch Simulator предоставят алтернативни дидактични концепции за употребата на симулационни технологии за практически операции. При IsoMatch InDemo, към трактора се включва устройство, работещо с ISOBUS, след което операторите могат да тренират или да видят демонстрация на действието на монтираното сечиво чрез терминала на ISOBUS без да е необходимо монтирането на реалната машина. IsoMuch Simulator предоставя функционалностите на ISOBUS без никакво допълнително оборудване на личния компютър в дома на оператора, като му позволява да упражнява работните операции с помощта на GPS данните на фермата. Тренировките, които потребителите извършват и демонстрациите от страна на търговските представители увеличават прозрачността на работа, спестяват време и обезпечават лесна експлоатация.

· NUTRI-STAT – „лаборатория в един чип“ MMM tech support GmbH & Co. KG, Берлин, Германия
зала 21, щанд E03

· Сензорът Optifert Nutrient
Pessl Instruments GmbH, Вайц, Австрия
зала 17, щанд A25a


Количеството на приложеното торово вещество обикновено се изчислява въз основа на анализи на почвени проби. Пробите се изпращат в лаборатория, в която се определя съдържанието на хранителни вещества – една скъпоструваща и времеемка дейност. При гореизложеното ръчно оборудване, количеството на хранителните вещества (N, P, K) се определя направо на полето („лаборатория в един чип“). За тази цел се изготвят воден разтвор на почвените проби или растителни екстракти, които се анализират с помощта на специалните сензори на оборудването. Благодарение на ниската цена на подобни анализи и незабавния достъп до резултатите броят на аналитичните изследвания може значително да намалее. С помощта на този тип приспособления се получава по-голяма прецизност при торенето с игли в сектора на земеделието и градинарството.

· Интелигентна система за разпръскване IDS

Alois Pöttinger Maschinenfabrik GesmbH, Грискирхен, Австрия
зала 27, щанд C30

Създаването на прави линии с пневматични сеялки при промяна на ритъма на очертаване и при различна ширина на колея често е свързано със сложни пренастройки. При подобни ситуации интелигентната система за разпръскване (Intelligent Distribution System) от Pöttinger с изпускателни отвори на дистрибуторната глава с индивидуално превключване предлага уникална гъвкавост и изключителен комфорт при очертаването на прави линии с прецизно и непроменливо количество на положените вреда семена. Размерите на оставяните следи, ширината на колея и ритмите при очертаването на правите линии се задават лесно от терминала на оператора. След като се създадат линиите, количеството на положеното семе за хектар не се променя поради възможността за връщане на семената и пропорционалното понижаване на обема на дозите. С помощта на клапана за независимо изключване на полуширината (левия или десния) машината може да започне да сее от двете страни. Функцията „Section Control“ осигурява прецизна сеитба с клиновидно разцепване на земята. Тези технологии диктуват нови стандарти по отношение на гъвкавостта, прецизността и комфорта.

· PCS - Precision Combiseeding

Alois Pöttinger Maschinenfabrik GesmbH, Грискирхен, Австрия
зала 27, щанд C30


Сечивото PCS-Precision Combiseeding от Pöttinger представя една нова, иновативна концепция за сеитба на зърнени култури и прецизна сеитба (напр. на царевица, слънчоглед) в една машина. Комбинираното устройство спестява средствата за инвестиции в отделни машини за прецизна сеитба. Превключването от режим на сеитба на семена към режим за прецизна сеитба се извършва просто и удобно. Една машина е подходяща за четири вида дейности: сеитба на зърнени култури, сеитба на царевица с  или без торене, и сеитба на царевица с подсяване (за контролиране на ерозията). Многоликата приложимост на машината разширява спектъра от приложения и намалява стойността на експлоатационните разходи за хектар. Освен това машината притежава сензори за проследяване на надлъжното разпределение на семената, като на терминала показва неправилното поставяне на семената или двойната сеитба на един и същи ред.

· Интелигентната напоителна система Smart Irrigation System

John Deere GmbH & Co. KG, Манхайм, Германия
зала 13, щанд C31

Оптималното напояване на плодоносните растения е важна предпоставка за постигането на максимални добиви, особено в сферата на професионалното земеделие с напоителни системи. Същевременно все по-голямото търсене на вода създава необходимост от значително повишаване на ефективността на напояването с цел да се съхранят намаляващите в световен мащаб водни ресурси. Компания John Deere представя интелигентната напоителна система Smart Irrigation System, която представя една иновативна концепция за отглеждането на окопни култури (напр. на царевица), позволяваща на фермерите да планират и контролират специфичното за конкретния участък или вид растение напояване въз основа на измервания в реално време на водното съдържание на почвата и безжичното предаване на съответните данни до компютъра в офиса на оператора с помощта на уеб-базирана професионална система. Цялостната технология, разработена от John Deere разполага с прецизна система от маркучи за накисване на почвата с RTK-управление, специален сензор за отчитане на влагата, измерващ водното съдържание в няколко пласта, безжичен трансфер на данни (за водното съдържание, температурата и влажността на въздуха, количеството на валежите, слънчевата радиация и др.), различни маркучи за накисване (по избор) за прецизно разпределение на водата и главна станция с координирани компоненти (помпи, филтри, клапани, точка за захранване с торови вещества и т.н.). Системата обезпечава ефективното приложение на водата, хранителните вещества, енергията и труда при напоителните дейности, както и торенето на растенията. Документираното полагане на накисващите маркучи под RTK-контрол гарантира също така безпроблемната експлоатация на машините и оборудването за оран и сеитба без да се повреждат маркучите.

· Прецизен дозатор за сеитба на зърнени култури и маслодайна рапица

HORSCH Maschinen GmbH, Швандорф, Германия
зала 12, щанд C47


Тенденцията  към намаляване на гъстотата на засаждане на житните култури и маслодайната рапица увеличи търсенето на все по-малогабаритно оборудване за подобни растителни култури. При това практическите тестове потвърждават, че при прилагането му се реализират по-големи добиви, по-големи икономии на семена, торове и фунгициди. Компания Horsch представя нов, иновативен дозаторен метод, основан на платформата на наличната в търговската мрежа сеялка Pronto DL. Лехите се оформят с помощта на централен хопер, подпомогнат от централно дозаторно устройство. Предварително дозираното количество семена се придвижва пневматично по конвейер и се полага върху съответната леха посредством дефлекторна дистрибуторна глава. По този начин, придвижването на семенния материал до самия култер се реализира изцяло по традиционните способи без други промени в стандартните сеялки. Всеки ред разполага с дозаторно устройство, монтирано на върха на култера, което намалява потока на семената от дистрибуторната глава. В дозаторното устройство несортираният, волуметрично дозиран поток на семената се изготвя, придвижва и изтънява до достигането си в низходящата тръба. След това желаният и изтънен поток от семена преминава през изпускателните отвори на дозаторното устройство. Новоразработеното оборудване за прецизна сеитба обезпечава много висока честота на поставяне на семената с цел да не изостава от производствената ефективност на съвременните сеялки, развиващи пътни скорости от 10 до 12 км/ч. Новото, прецизно дозаторно устройство може да дозира до 120 семена /сек при честота до 120 Hz, т.е. постига сеитбена норма от 240 зърна/м2 при скорост 12 км/ч и междуредие 15 см. Високата честота на полагане на семената в комбинация с високата пътна скорост не допуска коефициентът на промяната на надлъжното разпределение да достигне стойности, характерни за царевицата и захарното цвекло – 20 до 30%. От друга страна обаче в практиката новото дозаторно устройство постига нива на коефициента на променливост 40 до 50%, като по този начин се приближава изключително много до класическите прецизни сеялки. Тази технология ще модернизира съвременните пневматични сеялки и ще ги превърне в прецизни сеялки без загуби по отношение на производителността.

· Управление на работната дълбочина за регулиране на контурите посредством поддържане на дълбочината независимо от подсилването на теглителните възможности

LEMKEN GmbH & Co. KG, Алпен, Германия
зала 11, щанд B43


До настоящия момент управлението на дълбочината на полумонтираните култиватори се осъществяваше с помощта на колела (помощни колела), монтирани на рамата на превозното средство и последващия валяк. На нивото на земята, тази конструкция създава възможност за постоянно придържане към зададената работна дълбочина при сравнително постоянно натоварване върху помощните колела. От друга страна обаче при работа в каменисти терени, дългите култиватори проникват твърде надълбоко, когато преминават през издатини и твърде плитко при преминаването си през къси падинки. Традиционните системи за подсилване на теглителните възможности, които действат изключително върху теглителния прът на култиватора, а не през триточковия хидравличен подемник обезпечават добро регулиране на земята при подобни условия – но предаването на натоварването към трактора е неравномерно. При новата контролна система натоварването върху помощните колела се измерва непрекъснато и служи за хидравличното управление на позицията на валяка. Когато то спадне, валякът се повдига – култиваторът работи в земята до повторното достигане на предварително зададено натоварване на колелата и обратното. Ефектът на системата за подсилване на теглителните възможности е на практика траен, независимо от контрола. Тази нова система намалява натоварването за операторите и способства за постигането на постоянно качество на работа.

· Curves-Control-Application C-C-A

Herbert DAMMANN GmbH,
Букстехюде-Хедендорф, Германия
зала 15, щанд C12


Проблемът с различното качество на торене при завиване е често срещан в практиката. Количеството на положеното торово вещество е по-ниско от зададеното по външната кривина на завоя и по-високо по вътрешната. Голяма част от полските масиви не са с правоъгълна форма или съдържат препятствия, които изискват заобикалянето им. Така, при работа със стрели с дължина 36 м, се реализират отклонения от 40 до 160% от зададената норма. Системата Curves~Control~Application регулира количеството на разпръсквания тор по такъв начин, че средната стойност на единица участък да отговаря на предварително зададената. Това е възможно посредством изчисляване на данните в модула за завиване. Необходимите данни се набавят от сензор, отчитащ радиуса на кривината (подобен на сензора за отчитане на фактическата линия на пътя), отчетената от сензора на колелата скорост, информация от машината и зададеното количество тор за хектар (л/ха или кг/ха). Тези изчисления определят големината на отклонението в проценти за конкретния участък спрямо изходната стойност. Калкулаторът компенсира отклоненията в различните участъци. Той контролира количеството на разпръснатото торово вещество като включва или изключва дюзите на носещото устройство, променя налягането на разпръскване в конкретния участък или комбинира двата параметъра.

· Swingcut от LEMKEN

GmbH & Co. KG, Алпен, Германия
зала 11, щанд B43

Системата Swing Cut на LEMKEN постига по-прецизно и по-равномерно разпръскване на препаратите за растителна защита, като активно компенсира отклонението на стрелата. Тези хоризонтални движения по или срещу посоката на движение възникват например в резултат на ускоряване при включване на двигателя, вдигане или спадане, неравности по земята или при вятър. До този момент стрелите на пръскачките обикновено са били монтирани върху основното сечиво във вид на махало и се пренасят с помощта на пасивни пружини и амортисьори. Активното регулиране на тези елементи спрямо различни двигателни стимули при придвижване е било невъзможно. Употребата на поулактивни амортизиращи системи (включително на амортизатори с електрически или магнитореологични течности) на стрелата представлява нова форма на компенсиране на сътресенията и обезпечава възможност за управление на системата. С помощта на нова, триизмерна камера, движенията на стрелата се регистрират и в случай, че надвишават зададените прагови стойности (калибриране) системата се намесва активно, като създава траен отговор на текущата ситуация. Благодарение на оптимизираната позиция на стрелата се подобряват неизменността на напречното и надлъжното разпределение на динамичните операции.

·  Управление на стрелата от HORSCH

HORSCH Maschinen GmbH, Швандорф, Германия
зала 12, щанд C47


Новата система за пръскачките Leeb на Horsch осигурява прецизно и безопасно управление на стрелата над посевите. Този тип активно управление на стрелата представлява основния модул за работа при много ниско разстояние от повърхността на земята. Прецизното адаптиране на стрелата към контура на полския участък се гарантира от възможността за пълно откачване на стрелата от шасито. По този начин се минимизира отрицателното въздействие на вятъра и топлите въздушни течения върху придвижването. Стрелата Leeb на Horsch се монтира почти без никакво триене (със сферични лагери) в близост с центъра на тежестта. На практика възникващите при завиване например центробежни сили не оказват никакво въздействие върху положението на стрелата. С цел да се обезпечи настройката на стрелата спрямо контура на терена е разработена система за контрол, която избирателно допуска действието на силите върху стрелата с помощта на два хидравлични цилиндъра така, че стрелата да остане свободна. Гореизложеното се постига с помощта на регулиращия елемент, следващ движенията на возилото-носител в ранно време с цел до стрелата да не се допускат никакви „вредни“ сили. При необходимост от настройка спрямо наклона на терена, регулиращият елемент натиска еластомерен елемент със зададен и изчислен път, и ускорява стрелата в ротативна посока. Малко преди да се достигне желаната позиция, срещуположният еластомерен елемент се притиска и завъртането на стрелата се забавя. По време на настройката позицията на регулиращия цилиндър непрекъснато се измерва и регулира с оглед компенсиране на въртеливите движения на машината, извършвани в етапа на настройка. За реализирането на този метод способства изключително бърз пропорционален хидравличен вентил и нов софтуер за управление с жироскопски сензори.

· easyFlow

agrotop GmbH, Обертраублинг, Германия
зала 15, щанд C30


easyFlow представлява затворена, недопускаща замърсяване разтоварваща система за течни препарати за растителна защита от малки контейнери и метални кутии. Тя се състои от резервоар и адаптер за метални кутии. Адаптерът на резервоара, монтиран от страната на сечивото, притежава тръба за чиста вода. Адаптерът за метални кутии се закрепва за металната кутия (запечатана или не запечатана) с помощта на капак. За затягане се използва ръкохватка, а разтоварването е възможно след завъртането ѝ. Пътят на отварянето, както и скоростта на разтоварване, може да се контролира безкрайно променливо чрез ъгъла на завъртане на дръжката. След достигане на желаното количество разтоварването се прекратява посредством завъртане на дръжката надясно, при което затварящото бутало се заключва автоматично. Ако металната кутия е напълно празна, тя може да се почисти незабавно с помощта на тръбата за чиста вода. Използваната за почистване течност се пренася също така до резервоара. По този начин металната кутия може веднага да се предаде като отпадък (напр. PAMIRA) без да се предприемат никакви други мерки. Адаптерът за метални кутии също се почиства и може да се използва отново. При разработването на системата easyFlow е обърнато специално внимание на разходите. Задвижващите устройства на повечето функционалности са разположени в адаптера на резервоара, като всяка функционалност разполага с едно задвижващо устройство. По тази причина адаптерът за метални кутии е прост и лек, като снабдяването с различни адаптери за различни препарати вече не е важен икономически фактор.

· „LaserLoad“ – система за пренос на растителната маса за самоходни силажокомбайни

Big X
Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH, Шпеле, Германия
зала 27, щанд F15

Управляем лазерен скенер засича ремаркето, движещо се зад силажокомбайна и контролира кривата на струята за изхвърляне на зърното. По такъв начин в началото на косенето не се допускат загуби. Тази система обезпечава и автоматично успоредно товарене при нормални операции по косене. Лазерната глава се придвижва нагоре надолу с помощта на електрически мотори, като в резултат се съставя триизмерна карта. Математически алгоритми определят горната рама на ремаркето и настройват струята спрямо нея. Автоматичното товарене на ремаркето е огромно облекчение за операторите, особено в началото на жътвата и събирането на сеното от полето. Същевременно се минимизират и загубите на сено, така че на практика се постига икономия на време и средства при по-малко натоварване за операторите.

· CLAAS ICT – електронна система за оптимизиране на процеса и производителността на комбинациите трактор-машина

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


Софтуерът ICT (Implement Controls Tractor – Сечивото контролира трактора) представлява електронна система за оптимизация на процеса и производителността на комбинациите трактор-сечиво. Той използва параметрите на задачите на монтирана селскостопанска машина, за да тегли трактора. Тук за първи път системата се използва за комбинацията от балопреса за квадратни бали и трактора, като позволява на балопресата да функционира непрекъснато с оптимална производителност посредством автоматична система за управление на скоростта. Операторите избират между работните режими „максимална производителност“ и „максимално качество на балите“. При грешки или претоварване на устройството, карданният вал се изключва автоматично.

Проследяването на компонентите на балопресата – сортировач, възловръзвач, режещ ротор и събирач – значително намалява натоварването. Автоматичното управление на скоростта с цел достигане на оптимална производителност подобрява коефициента на полезно действие на двете машини и намалява разходите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.