1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. „Агритехника 2013“: Четири златни и 33 сребърни медала за иновации

„Агритехника 2013“: Четири златни и 33 сребърни медала за иновации

Събитието ще се проведе в Изложбения център на Хановер от 12 до 16 ноември 2013 г.

Най-голямото изложение на селскостопански машини и селскостопанско оборудване – „Агритехника“, което ще се проведе в Изложбения център на Хановер от 12 до 16 ноември 2013 г. (Дни на предварително представяне – 10 и 11 ноември) – ще бъде белязано от същински бум на иновациите. За това свидетелстват 393 кандидатури за иновации, получени от организатора на „Агритехника“ – DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – Немското земеделско дружество). Дружеството създаде независима Комисия от експерти, които, въз основа на строги критерии, решиха общо четири иновации да получат златен медал и 33 иновации да получат сребърен медал.

Златни медали

· пневматичен сепаратор AirSep

Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Даме, Германия
Зала 25, щанд F11

Използваните при събирането на картофи системи за отделяне на грудкоподобните нечистотии, като камъни и буци пръст например, са предимно механични. Те обаче притежават ограничена ефективност и особено при работа с многоредови машини, забавят производствения процес. За първи път в сектора на машините за събиране на реколтата е разработено пневматично разделящо устройство, при което посоката на растителната маса, а оттам и навлезлите в машината картофи, се задържат без никакви ограничения. За това способстват перфорираната конвейерна база и възходящия въздушен поток. При преминаването си през зоната за разделяне на практика грудките „плават“ нежно над вибриращата конвейерна база, а по-тежките камъни и буци земя падат и преминават през сегментиран предпазител, като впоследствие попадат върху изнасяща лента. Качеството и производителността на разделянето са безкрайно регулируеми от трактора до характера на събирания материал посредством промяна на въздушния дебит и наклона и честотата на конвейерната база. В допълнение към високата производителност на единица площ и по-малката необходимост от последващо ръчно сортиране, теренът е готов за ново засаждане на картофи. При работа с други картофокопачни машини подготовката за нова сеитба изисква скъпо струваща обработка на почвата през пролетта.

· AXMAT: автоматична система за регулиране на пръскането за тороразпръсквачки с два диска

RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH, Зинцхайм, Германия
зала 15, щанд D30
и
MSO Messtechnik und Ortung GmbH, Бад Мюнстерайфел, Германия
зала 17, щанд A26

Системата АХМАТ на компания Rauch е първата в света система за автоматично онлайн изчисляване на разпръскването на торовото вещество и автоматично регулиране на дисковата тороразпръсквачка спрямо вида на тора в резервоара и желаната работна ширина. За първи път се постига висока автоматична прецизност на разпръскването на торовата субстанция с помощта на микровълнови сензори и автоматична система за регулиране на тороразпръсквачката. Около дистрибуторния диск на пръскачката се върти рамо с микровълнови излъчватели, което безконтактно регистрира позицията на вентилатора и автоматично задава модела на разпръскване в зависимост от желаната работна ширина с помощта на въртящото се дъно на резервоара и дозаторен отвор. По време на самото разпръскване този модел се следи непрекъснато и точката на изливане на торовото вещество в дистрибуторния диск се настройва автоматично според конкретните изисквания. Новата система за автоматична самонастройка на работната ширина на тороразпръсквачките осигурява голяма прецизност, каквато се постига с традиционните похвати за настройка, но без необходимост от тестване на настройките в полеви условия. Непрекъснатия самоконтрол на вентилатора също така прави възможни онлайн пренастройките на регулиращата система и задаването на работната ширина в отговор на променящите се видове тор и промяната в климатичните условия. По този начин се увеличава ефективността на тора, понижават се количеството на емисиите и загубите на торово вещество, като се постига по-голяма сигурност за добивите. Резултатите от първоначалните изпитвания на френския изпитателен институт IRESTEA потвърждават упоменатите предимства на тази система.

· хибриден телескопичен товарач от компания Merlo – Turbofarmer 40.7 Hybrid

Merlo S.p.A, Черваска, Италия
зала 6, щанд C15

За първи път на пазара ще се появи хибридно електрическо превозно средство с два режима на управление – електрически и дизелов-електрически, предназначено за употреба в селското стопанство. При режима на електрическо управление машината черпи енергия от литиев акумулатор с мощност 30 kWh. Тя функционира безшумно и без да отделя никакви емисии, като по тази причина е подходяща за работа в затворени пространства. При хибридния режим на управление дизеловият двигател с постоянна скорост осигурява мощност за триещата предавка и едновременно с това зарежда акумулатора. Подобна конструкция на предавката позволява номиналната мощност на двигателя да бъде намалена наполовина без да се ограничава ефективната работа на товарача. В допълнение по време на фазите на ниско натоварване или бездействие, в които телескопичните товарачи често се намират, към предаването може да се подава мощност изцяло от акумулатора. В съчетание с по-малките размери на двигателя, този факт способства за намаляване на разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 30%. Още по-голямо намаление на разходите се постига, когато хибридните телескопични товарачи се зареждат от електрическата мрежа на фотоволтаични системи.

· Онлайн симулатор (Online Simulator) за управление на машини за събиране на реколтата и трактори

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


Разработеният от Claas онлайн симулатор за управление на машини за събиране на реколтата и трактори за първи път осигурява динамично картографиране на пълния работен процес на машината при широк набор от условия в интерфейс за настолни компютри. По такъв начин операторите могат да се научат как независимо да управляват комплексни машини за събиране на реколтата, трактори и времето за работа в полски условия през интернет и интерактивно с настолния си компютър. С помощта на изчислените телеметрични данни и информацията от процеса на работа, виртуалните устройства за управление и функциониращите елементи, софтуерът изцяло представя реалните условия на работа и изпълняваните от машината процедури. Така операторите преминават оптимално обучение за комплексната експлоатация на машините преди реалната работа. То значително увеличава техническия потенциал на машините през първите дни на експлоатация, като се намаляват оперативните грешки и повреди. Новите шофьори се запознават с машината в най-кратки срокове. Опитните оператори разполагат с възможност да опресняват познанията си и непрекъснато да  увеличават потенциала си с помощта на редовни тренировки. Посредством по-доброто управление на скъпо струващите машини за събиране на реколтата се реализира значителна икономия на разходи и време от първия ден.

 Сребърни медали

·  Балопреси за квадратни бали LSB 1290-ID

Kuhn Maschinenvertrieb GmbH, Гентин-Шопсдорф, Германия
зала 12, щанд C04


Благодарение на по-голямата маса на маховото колело на задвижващата система, вече се произвеждат квадратни бали с по-висока плътност. Компания Kuhn се справи с породеното от пиковете на въртящия момент  предизвикателство като създаде принципа „twin pact“. Не един, а два плунжера, разположени един върху друг, сбиват растителната маса в две фази. Посредством триъгълно свързване на коляновия вал и буталото, долния плунжер най-напред сбива долната част на събрания материал. След това се включва вторият плунжер, който сбива горната част от балата. По този начин се прекъсва развитието на пиковете на въртящия момент, които се разпределят между двата етапа. В резултат със същата маса на маховото колело се създават бали с до 25% по-висока плътност. Необходимата двигателна мощност е сходна с тази на стандартните балопреси LSB 1290.

· Автоматично отстраняване на блокажите в потока от растителна маса на товарачите и комбинираните бункери

CLAAS Vertriebsgesellschaft mbH, Харзенвинкел, Германия
зала 13, щанд B05


До този момент отстраняването на блокажите в областта на входните канали за растителна маса на самотоварещите се ремаркета и комбинираните бункери винаги са били равнозначни на повече или по-малко трудоемко и времеемко прекъсване на товаренето. С помощта на новата система прилаганите преди това ръчно индивидуални стъпки по отстраняване на блокажите се изпълняват автоматично. След като системата за защита от претоварване отговори, съчленният теглителен прът се повдига автоматично, основата на резачката се спуска, предавателната тръба се освобождава и дъното на скрепера се придвижва малко напред. Акустичен сигнал предупреждава операторът да включи силоотводния вал. Впоследствие ремаркето автоматично преминава към режим „в готовност“. В допълнение към много по-големия комфорт на работа за операторите, свързан с осезаемо облекчаване на натоварването, особено през дългите работни дни, новата система елиминира блокажите по-бързо и по-ефективно. По такъв начин се подобрява работния процес и се постига по-голяма безопасност на работа, както и по-висока икономическа ефективност на експлоатация. При това новата система не натоварва машината.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.