1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. „Англичанка“ в стопанството на Мачуганови

„Англичанка“ в стопанството на Мачуганови

Димитър Мачуганов: WEAVING сее както в преовлажнени, така и в изключително сухи и притъпкана почви

Най-новият модел стърнищна сеялка WEAVING GD8001T вече работи в стопанството на земеделския производител Димитър Мачуганов. „Имаме най-добрата технология в момента. Нормално е да сме горди с придобиването на тази сеялка. Притежаваме наистина уникална машина“, заяви емблематичният земеделец на презентация в град Летница, където се намират обработваемите му площи и производствена база.

Над 30 фермера от цялата страна гостуваха на семейство Мачуганови и успяха да се запознаят с работата на английската машина. Демонстрацията се проведе под ръководството на Васил Иванов, управител на фирма Ви Ви Ай, официален вносител на марката за България.

seialka-weaving

„Различното на WEAVING, в сравнение с останалите сеялки за директна сеитба, е 45-градусовият ъгъл на засяване, който е патентован. Сеялката има по-малък радиус на изсяване или абсолютно вертикален прорез. Влагата в почвата се съхранява перфектно - изключително важен момент в етапа на засяване до жътва“, обясни през земеделците Васил Иванов, управител на Ви Ви Ай.

„Сеялката работи прекрасно. Най-добрият ни механизатор можеше да избира между два бранда. Той си хареса „англичанката“. Качи се на нея и не я даде на никой, шеговито обясни Димитър Мачуганов. Разказа още, че преди да я купи провел тест на WEAVING паралелно с подобна сеялка на конкурентен бранд. Засял в един и същи ден. Пшеницата, засята с WEAVING, по-бързо поникнала и братила.

Колегите, които имат WEAVING, на 3-4 години купуват само чистачи, някоя друга ос. Няма нещо сериозно като ремонти, допълни земеделецът.

Решението да закупи машината Мачуганов взел след дългогодишно проучване. Близо 4 години му отнело, за да вземе решение, признава той. При настоящите цени на торовете сеялката до 2-3 години ще възвърне инвестицията, убеден е земеделецът. С WEAVING може да се сеят всякакви зърнено-житни култури. Следващата сеялка на Димитър Мачуганов отново ще е от Ви Ви Ай, уверява той.

„Земеделците останаха впечатлени от презентацията на машината и нашата най-голяма награда е доволният и останал с най-добри впечатления наш клиент какъвто е г-н Мачуганов. Искрено се надяваме и за в бъдеще да даваме възможност на други земеделци да се възползват от уникалната технология, която WEAVING предлага. Резултатите, които са постигнати на полетата на Мачуганов, са безспорен атестат за един перфектен избор на перфектната машина, каквато е WEAVING, в случая модел GD 8001Т“, подчерта Васил Иванов.

vasil-ivanov

Васил Иванов, управител на Ви Ви Ай

Гостите на презентацията видяха развитието на посевите, засети със сеялка WEAVING. На полето ясно се виждат правите редове и чудесно изравненият посев, наситено-зеленият цвят на растенията, благодарение на запазената влага в почвата. А растителните остатъци в достатъчно количество търпят преобразуването си в естествен тор. Това е много важно за запазване на почвеното плодородие, за опазване на околната среда, начин за изпълнение на зелените изисквания на Европа.

Сеитбата е направена, като работният орган е подпъхнал семето под ъгъл. Главният режещ диск преодолял с лекота 4-5- сантиметровия слой от растителни остатъци на полето, което преди това е било обработвано по конвенционална технология.

WEAVING има два бункера за семена, оборудвана е с ISOBUS, който предава информацията за сеитбата в кабината на трактора. Представеният модел на WEAVING GD8001T като опция е оборудван с датчици срещу запушване на всеки сеитбен орган. Работните органи са разположени на два реда. Всеки от тях е снабден с изпускатели на въздушния дебит, които намаляват скоростта на семето и то пада в направения от дисковете прорез на определената дълбочина.

Този нов модел на машината е така конструиран, че цялата тежест на машината ляга върху работните органи, като им осигурява възможност всеки един от тях да упражнява натиск над 350 кг. Именно това дава възможност сеялката да работи в изключително тежки условия.

„Този патент на диска е без аналог, затова казвам, че технологията им е уникална. Ъгловия разрез, които главният диск отваря, разрязва растителните остатъци на повърхността, повдига почвата, осигурява точно позициониране на семето, както и правилно и ефикасно затваряне на прореза, чрез притъпкващото колело. Доброто затваряне на прореза запазва влагата при семето и осигурява правилното покълване и развитие на корените. Сеялката работи изключително при влажни условия, без компромис в изсяването. Това е уникалното. Смятам, че това, което може да предложи WEAVING, няма кой друг да го предложи“, сподели още Димитър Мачуганов.

machuganov

Димитър Мачуганов, домакин на демонстрацията

Купувайки WEAVING, правиш инвестиция за години напред, е мнението на Младен Витков от гр. Луковит, който беше сред гостите на презентацията. В стопанството му от 2 години работи сеялка WEAVING с работна ширина 6 метра. Дошъл е на събитието в Летница, за да се запознае с новия модел GD 8001Т, последен писък на модата при директните сеялки. Споделя, че е впечатлен. Още повече, че Мачуганов добре обмисля инвестициите си. Младен казва, че ако увеличи земеделските си площи, със сигурност ще купи този модел.

mladen-vitkov

Младен Витков, земеделец

За да снижи разходите в производство си Веселин Иванов възнамерява да премине на Но-тил технология.

veselin-ivanov

Веселин Иванов, земеделец

„Търся нещо по-модерно и се надявам новата технология и при нас да проработи. С тези скъпи цени на торове, семена, препарати за растителна защита се налага да намерим по-икономичен начин на работа, а това е Но-тил технологията. Но за да я реализираме, е необходима надеждна сеялка, заради която си заслужава да правим подобно нещо. WEAVING GD8001T е нещо добро“, сподели дългогодишният земеделец и пожела Ви Ви Ай да направи демонстрация в стопанството му.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.