1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Австрийският концерн PÖTTINGER със 150-годишен юбилей

Австрийският концерн PÖTTINGER със 150-годишен юбилей

Почитай миналото - бъди бъдещето

Тази година е много специална за PÖTTINGER, защото бележи 150-годишния юбилей на австрийската компания.

Удивителни неща са се случвали през 150-годишната история на семейната компания. Нейният прадядо Франц Пьотингер, като майстор часовникар, винаги е имал усет за пулса на времето и бързо е осъзнал кога е дошъл часът за механизация в земеделието. Той е бил също и ключар, ковач и копач на кладенци и когато е основавал фирмата, със сигурност не е било възможно да си представи, че век и половина по-късно световноизвестна глобална компания все още ще носи неговото име. PÖTTINGER през 2021 г. има много общи неща с компанията през 1871 г. Тогава, както и сега, те са семеен бизнес, в който фокусът върху хората и земният подход са много важни. PÖTTINGER ни приветстват на пътешествие през тяхната 150-годишна история и ни дават поглед към бъдещето.

Клаус и Хайнц Пьотингер

Клаус и Хайнц Пьотингер

Впечатляваща е историята, която семейството Pöttinger и компанията PÖTTINGER са написали през последните години. Техен основен приоритет е да запазят своята икономическа независимост и автономност като семеен бизнес. Имайки това предвид, те продължават да работят интензивно заедно със своите високо квалифицирани и мотивирани служители, за да предложат най-добрите решения за предизвикателствата, пред които са изправени съвременните земеделци.

Как започна всичко

1871 - 1959

Страхотно, но малко: Грискирхен в Австрия е бил малък град с малко над 2300 жители, когато PÖTTINGER е основана. 150-годишната история на фирмата за селскостопанска техника започва с Франц Потингер през 1871 г., когато той построява машина за рязане на фураж. Интересното е обаче, че компанията започва като ключарска работилница, ръководена от многоквалифицирания основател. Франц Пьотингер се прочува и като часовникар. Освен всичко друго, той прави часовника върху кулата на църквата в Грискирхен, който е в експлоатация повече от 100 години. През 2015 г. чираците на компанията прекарват хиляди часове, за да възстановят часовника и механизма за навиване. Сега той е изложен в предишната си слава в ресторанта за персонала в централата на компанията в Грискирхен.

Град Грискирхен по времето, когато е основана компанията PÖTTINGER

Грискирхен

Първият патент е предоставен на сръчния основател на компанията през 1875 г. за машината за рязане на фураж, която спестява на фермерите много часове ръчен труд. Франц Пьотингер инвестира време и усилия в разработването и на други проекти: Той построява водни централи и ацетиленови газови системи за улично осветление. Това дава възможност на Грискирхен да премине от петролни към газови лампи.

Компанията PÖTTINGER набира скорост, когато е предадена на сина на Франц - Алоис Пьотингер, през 1909 г. В нея вече са заети между осем и десет души. От 1909 г. компанията показва първото си лого с пшеничен клас и инициалите A и P за Alois Pöttinger. Бизнесът започва да се развива в индустриално предприятие, произвеждащо масово мелници за плодове, преси за плодове, мелници за малц и брашно, циркуляри, дробилки, както и резачки за силаж и фураж.

Рисунка на първата машина за рязане на фураж, произведена от Франц Пьотингер

Рисунка на първата машина за рязане на фураж, произведена от Франц Пьотингер

През 1920 г. Алоис Пьотингер се жени и скоро следват синовете им Алоис, Фридрих (починал на два месеца), Ханс и Хайнц. През това време компанията строи собствена водноелектрическа централа, което прави цеха самодостатъчен по отношение на енергия.

Винаги определящ модата, Pöttinger е горд собственик на третата кола, регистрирана за движение по път в Горна Австрия. В допълнение към собствените продукти на PÖTTINGER, като „електрически моторни ремаркета за вършитба от 6 до 15 к.с., с и без двигател“ и мелницата за плодове, Pöttinger допринася значително и за развитието на региона . Той монтира водопроводните тръби в Грискирхен като ВиК компания. ВиК компанията все още е една от компаниите в групата PÖTTINGER в центъра на Грискирхен.

Ето как е изглеждала витрината на магазина на Алоис Пьотингер

Ето как е изглеждала витрината на магазина на Алоис Пьотингер

През 1938 г. синът Хайнц Пьотингер се присъединява към компанията на баща си, „Първият Институт по машиностроене в Грискирхен“, като чирак по машиностроене. Братята му Алоис и Ханс вече са част от персонала и работят, единият като монтьор на машини, а другият в продажбите на електрическо оборудване. През 1939 г. бащата Алоис Пьотингер купува леярна за желязо от активите на фалита на фабрика за машини и за първи път се вписва във фирмения регистър като „Алоис Пьотингер фабрика за машини и леярна за желязо Грискирхен“. В следвоенните години компанията продължава да произвежда безспирно, макар и с работна сила, която е значително намалена като брой и с машини, които отчасти са били неизползваеми. Постепенно работната сила отново се оформя, като някои от тях са бежанци и инвалиди от войната. Много от служителите са били също и земеделски производители на непълен работен ден. През 1946 г. собственикът на компанията модернизира и разширява леярната, която е препълнена с поръчки. PÖTTINGER започва производството на напълно автоматични хидравлични преси. През 1947 г. е постоена първата социална стая за служителите на компанията, на покрива на цеха. Пьотингер строи и нов завод за производство на сеносъбирачи, които са пуснати в продажба през 1949 г. Използвайки новозакупени стругове и металорежещи машини, компанията започва производството на ремаркета за товарене на сено през 1951 г. В цеховете монтажните линии произвеждат на пълни обороти.

Първите сеносъбирачи на Пьотингер

Първите сеносъбирачи на Пьотингер

През 50-те години на XX-ти век фокусът на производството се измества към селскостопански машини като инвентар за събиране на сено, комбайни за картофи и новите машини за раздробяване на клони. Тези машини позволяват на горските стопани да обработват ефективно нискокачествена дървесина. Машините за раздробяване се продават през баварския дилър на селскостопанска техника BayWa - началото на партньорство в Южна Германия, продължило и до днес. През 50-те години компанията за първи път започва да кани редовно учениците от средните училища в Грискирхен на обиколки из фабриката.

Раздробителят за клони на Пьотингер 

Раздробителят за клони на Пьотингер

Когато Алоис Пьотингер старши почива през 1958 г., ръководството на компанията преминава към синовете му - Алоис младши, Ханс и Хайнц. Триото се възползва от различните си таланти в продажбите, цифрите и инженерството и поредицата от иновации е продължена безпроблемно с ремарке за „сено, слама, трева, листа от цвекло и други подобни“. Финансовият директор Ханс Пьотингер регистрира общ оборот от 19 милиона австрийски шилинга (еквивалентно на около 1,4 милиона евро), седем процента от които идват от износ. Това гарантира, че PÖTTINGER е в състояние да се справи с 60-те години с увереност. Инвентарът за обработка на пасища е бил и все още е в сърцевината на бизнеса на PÖTTINGER.

Четвъртото поколение на семейство Пьотингер не закъснява: Хайнц Пьотингер се жени през 1956 г. и скоро след това се раждат синовете му Хайнц и Клаус, последвани от дъщерите Улрике и Карин.

Навлизане в нова ера

1960 - 1991

Основната работилница в центъра на града най-накрая става твърде малка. През 1960 г. строителството на новия завод започва на зелено място близо до центъра на град Грискирхен. Оттам компанията се развива до сегашния си размер. Шест впечатляващи работилници, в които се помещават монтажни линии, оборудвани с най-новите машини, са завършени точно навреме за честването на 100-годишнината на компанията през 1971 година.

Централата на PÖTTINGER в Грискирхен в началото на 70-те години на XX-ти век 

Централата на PÖTTINGER в Грискирхен в началото на 70-те години на XX-ти век

Около 300 души са заетите в завода за селскостопанска техника по това време. Работещите в PÖTTINGER се гордеят с високите технически стандарти. Тази положителна работна атмосфера допринася за създаването на следващия успешен продукт през 1960 г. - легендарния сеносъбирач с транспортьор - самоходна машина за работа на изключително стръмни терени.

С ремаркето за прибиране на реколтата, инженерите на земеделската компания създават още един бестселър през 1963 г., който запазва своята позиция номер едно в световен мащаб и до днес. През първата си година на производство PÖTTINGER продава около 1000 броя от LW14, който е кръстен на товароносимостта си от 14 m³. Следващият продажбен хит усъвършенства машина, която вече съществува: режещият барабан (стандартно оборудване по това време) на машината за прибиране на царевица MEX бива заменен с маховик. PÖTTINGER вече е доставчик на пълната продуктова гама за обработка на зелени площи. Но дори и в този сегмент компанията не остава на лаврите си и продължава да развива нови идеи. През 1972 г. предприемчивата компания пуска на пазара първото самотоварещо се ремарке със ситно нарязване на масата.

Mex оказва значително влияние върху жътвата на царевица.

Компанията показва нарастващо международно присъствие, не само със сервизния център, създаден в Аугсбург (ГЕР) през 1964 г., но и с търговски представителства в различни страни и участия на големи селскостопански търговски панаири. През 1970 г. PÖTTINGER има над 800 служители и оборот от над 310 милиона шилинга (еквивалентно на 22,5 милиона евро), около една трета от които се дължи на износа.

Чрез закупуването на баварския завод за плугове в Ландсберг на Лех (ГЕР) през 1975 г., PÖTTINGER се подготвя за развитието на основен нов бизнес сегмент: инвентар за обработка на почвата. Въпреки малката производителност на фабриката тогава, това е решителна първа стъпка за PÖTTINGER във важен сегмент. Макар че 1980 е трудна година, тъй като доходите на земеделските производители са в застой не само в Австрия, PÖTTINGER все пак продължава с планираната от дълго време модернизация на продуктовата си гама. Австрийската компания е първият производител на селскостопански машини, който използва имена на продукти, работещи и в международен план: CAT, HIT, TOP и MEX.

През тежкото десетилетие на осемдесетте години четвъртото поколение официално се присъединява към семейния бизнес. През 1983/1984 г. първата задача на Клаус (който е учил машиностроене) и Хайнц (социални и икономически науки) Пьотингер в компанията е да върнат баварската фабрика за плугове във форма. Ситуацията в Ландсберг се подобрява с пускането на ново и по-мощно поколение плугове. Въпреки че са построени в Бавария, тези тежкотоварни почвообработващи машини се продават под името PÖTTINGER. Следва роторната брана LION през 1991 г. Със стърнищния култиватор компанията вече разполага с нарастваща продуктова гама за обработка на почвата. Събитията в компанията обаче са помрачени от семейни трагедии: Алоис Пьотингер умира от сърдечна недостатъчност през 1980 г. Ханс Пьотингер също умира от сърдечна недостатъчност по време на командировка през 1990 г. Като последния от тримата братя, Хайнц Пьотингер старши остава начело.

Растеж и иновации

1991 - наши дни

1991 г. е година на празнуване: компанията PÖTTINGER става на 120 години, а баварския завод за плугове в Ландсберг - на 100. По този празничен повод Хайнц Пьотингер старши предава компанията на Клаус и Хайнц Пьотингер, четвъртото поколение на семейството. Хайнц става ръководител на финансовото и търговско направление, а Клаус поема отговорността за техническата страна като ръководител на производството.

През първите няколко години те се сблъскват с огромни предизвикателства. Пазарът на селскостопански машини се срива, поради международна несигурност и трудностите с леярната са само върхът на айсберга. Младите собственици са принудени да затворят леярната и дори да съкратят служители. Това е най-трудният тест за двамата млади предприемачи. След време пазарът на селскостопанска техника отново се възстановява и решителните стъпки, предприети от братята PÖTTINGER, започват да влизат в сила: броят на служителите в Грискирхен бързо се увеличава отново. За да се гарантира, че австрийският завод е използван пълноценно през цялата година, монтажът на плугове и брани е преместен от Ландсберг в Грискирхен. Баварската фабрика е сведена до основните си компетенции: коване на базови компоненти.

Производството на плугове Servo се премества в Грискирхен

През 1993 г. PÖTTINGER стъпва на пазара за балиращи машини. В началото те продават машини, произведени от немския производител Welger. Четири години по-късно компанията преминава към машини за балиране и фолиране, произведени от Gallignani в Италия. Деветдесетте години на миналия век предвещават въвеждането на Kaizen и процеса на подобрение. През 1996 г. Pöttinger е сертифициран по стандарта за система за управление на качеството ISO 9001 и превръща съществуващата схема за предложения на персонала в японския модел на Kaizen „Промяна към по-добро“ под формата на PIP: "Процесът за подобрение на PÖTTINGER". Само една година след въвеждането му, е отбелязан впечатляващият брой от 1000 предложения за подобрения от служителите.

С инвестиция от 100 милиона шилинга (еквивалентна на около 7,3 милиона евро) в изграждането на новия център за боядисване, PÖTTINGER успява да произведе бои за селскостопански машини с качеството на автомобилни бои. Малко преди началото на хилядолетието, PÖTTINGER бележи голям напредък по отношение на интернационализацията. Първото дъщерно дружество за продажби в чужбина е открито в Елзас, Франция. До 2021 г. следват още 14 дъщерни дружества. По това време започва подготовката за въвеждане на изцяло нова продуктова линия: компанията прави инвестиции в 25 процента от завода за сеялки Rabe. През 2001 г. настъпва моментът PÖTTINGER да придобие фабриката изцяло и да я разшири, за да се превърне в една от най-модерните фабрики за сеялки в Европа. Това включва изцяло подобрена структура на завода, линия за лазерно и прахово покритие, допълнителна зала за сглобяване и нови производствени технологии. 

Ранните години на 21 век бележат нова фаза на растеж. През 2006 г. е взето решение Воднани да се разшири в развоен център за почвообработващ инвентар. От 1995 г. компонентите за почвообработващите елементи вече се заваряват в хале под наем в малкото чешко градче Воднани. След няколко фази на строителство и инвестиции в гигантска линия за катодно потапяне с прахово боядисване и допълнителни производствени и логистични халета, новият завод е друг силен стълб за австрийския производител на селскостопански машини. Въпреки многомилионните си инвестиции в евро в чужбина, компанията остава вярна на своите корени с многобройни инвестиции в централата в Грискирхен. През 2008 г. е открит новият изложбен и клиентски център. Той включва и учебния център на компанията за предоставяне на сервизно обучение на дилърите.

Клиентският център в Грискирхен в строеж в началото на новото хилядолетие 

Клиентският център в Грискирхен в строеж в началото на новото хилядолетие

Научноизследователският отдел става все по-важен за компанията по отношение на бъдещи проекти и методи за тестване. Ето защо PÖTTINGER се превръща в един от основните акционери на TIZ (Център за технологии и иновации) в Грискирхен, който отваря срещу компанията през 2004 г. През 2014 г.  почива последният представител на третото поколение - Хайнц Пьотингер. Инвестициите в компанията продължават в неговия стил: През 2015 г. офисната сграда в Грискирхен е реновирана и разширена. Една година по-късно са направени допълнителни инвестиции с изграждането на две зали за сглобяване и логистика и се извършва церемония по първа копка на логистичния център за резервни части в съседния град Тауфкирхен.

Модерният логистичен център в Тауфкирхен, Горна Австрия  

Модерният логистичен център в Тауфкирхен, Горна Австрия

2015 е годината, в която PÖTTINGER стартира производството на собствени балиращи машини. Пресата за кръгли бали IMPRESS е  представена за първи път пред земеделската индустрия.

Кръглите балопреси Impress гарантират перфектен поток.  

Кръглите балопреси Impress гарантират перфектен поток

В последващите години има няколко промени на ниво управление. След като Клаус Пьотингер се оттегля от управлението през 2016 г., а Хайнц Пьотингер се премества в надзорния съвет през 2018 г., ръководен екип от пет души от собствената работна сила на компанията поема управлението. Грегор Диетахмайр (говорител на управителния екип и отговорен за продажбите, маркетинга, обслужването), д-р Маркус Балдингер (изследвания, разработка, дигитализация), Йорг Лехнер (производство, управление на материали), Херберт Вагнер (човешки ресурси, ИТ), Волфганг Мозер (финанси, корпоративно качество). 

В края на април 2020 г. се състи церемония по първа копка на нова фабрика в съседния Санкт Георген за производство на балопреси и големи сеносъбирачи.

Предизвикателствата на бъдещето

Трябва да се справим с основните предизвикателства - особено с промените в климата, както и ефективно да използваме цифровизацията и изкуствения интелект и да се справим с пандемията. Бъдещето на земеделието е пряко свързано с тези фактори, защото всеки има нужда от земеделие. Това е слоганът, който съпътства работата на PÖTTINGER в продължение на много години за повишаване на признанието и оценката на земеделието. Дигитализацията и техническият прогрес отдавна задвижват селскостопанския сектор. Ако сегашните тенденции се запазят, все по-малко фермерски предприятия ще трябва да обработват все повече и повече полета.

Това е възможно само с автономни селскостопански машини, които отчитат изменението на климата и чрез използване на електрификация и работни методи, които запазват реколтата и почвата и извличат възможно най-малко вода от земята. В съответствие с духа на PÖTTINGER, работата по бъдещето в компанията отдавна е започнала. Със 150-годишен технически и предприемачески опит, PÖTTINGER е идеално оборудван да поеме многото големи предизвикателства, представени от бъдещето. "Почитайте миналото - бъдете бъдещето." е и слоганът на петото поколение. Те гледат назад с благодарност към миналото и са на стартовата линия на успешното бъдеще.

Петото поколение на семейство Пьотингер. 

Петото поколение на семейство Пьотингер

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.