1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Брюксел не отказва, по скоро България не иска да помогне на своите фермери

Брюксел не отказва, по скоро България не иска да помогне на своите фермери

100 млн. лв. за закупуване на земеделски машини „изгарят” заради несвършена работа у нас


До момента България не е внасяла официална молба в Комисията за изменение на ПРСР относно прехвърляне на средства от една мярка към друга

Това стана ясно след запитване на журналисти от предаването за селско стопанство „Агрофорум”, списанието „АгроКомпас” и интернет портала www.agro.bg до Европейската комисия

„Проекти за закупуване на селскостопанска техника за 100 млн. лв. ще „изгорят”, тъй като Генерална дирекция „Земеделие" на Европейската комисия е отказала да отпусне допълнително средства за дофинансиране на мярката от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), чийто бюджет от 500 млн. лв. беше изчерпан. Това е казала Калина Илиева – изпълнителен директор на ДФЗ-РА пред една от информационните агенции в началото на юли. Стана ясно, че Министерството на земеделието и храните е започнало предварителни преговори с ЕК за допълнителни средства за този тип проекти, които да се прехвърлят от други мерки на Програмата, към които интересът е по-слаб. Само че какво е основанието за подобни твърдения, след като в ЕК не е постъпвало официално искане от България за изменение на ПРСР? Ясно доказателство за това е отговорът на Европейската комисия във връзка със запитване от Продуцентска къща „Агромедия”, получен на 19 юли.

След огромния интерес към мярка 121 и безбройните дискусии, които бяха направени по проблема, очевидно е, че на администрацията е по-лесно да заяви, че има отказ това да се случи. А надеждите на земеделските производители бяха големи, защото средствата по мярка 121 бяха бързо изчерпани, а нуждата от подновяването на агропарка продължава да стои на дневен ред. За успокояване на страстите нееднократно пред медиите Калина Илиева е съобщавала, че „в момента се изготвя писмено искане до Европейската комисия  за прехвърляне на средства по ПРСР от една мярка към друга”, като в случая „в момента” е визиран месец май тази година.

По същото време зам.-министърът на МЗХ Цветан Димитров заяви, че: „Това наше искане сме депозирали преди около четири месеца. Но знаете, че ЕК си има правила и срокове, които ние спазваме. Очакваме междинния доклад, след който ще имаме повече яснота.” По думите на министър Найденов до края на септември тази година независим консултант ще направи анализ на изпълнението на програмата, за да се види как може да се преразпределят средствата по нея и приемът на проекти за закупуване на земеделска техника по мярка 121 ще стартира най-рано от следващата година”. Земеделският министър е коментирал още, че е поставил въпроса пред еврокомисаря по земеделие в ЕК Дачиан Чиолош  и има принципно съгласие за тази процедура. От МЗХ и ДФ „Земеделие” нееднократно са заявявали, че подкрепят прехвърлянето на средствата по мерки от програмата, като се очаква решение на Брюксел по този въпрос. Но решението няма как да дойде след като не е депозирано официално искане за това! И на какво още станахме свидетели – Мирослав Найденов: „През септември ще водим разговори в Европейската комисия за прехвърляне на средства от мерки с ниска усвояемост към такива, където ресурсът е изчерпан”.

Къде всъщност е истината?

Цялата статия четете в Актуално

Цялото интервю с Роджър Уайт може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.