1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Какви екологични изисквания настъпват в сектор транспорт?

Какви екологични изисквания настъпват в сектор транспорт?

Бъдещето е на екологичните камиони

Светът постепенно се движи към все по-екологични изисквания. Налагат се все по-високи екостандарти в производството. Европейският съюз е поставил за цел на страните членки до 2030 година минимум 30 процента намаление на въглеродните емисии. Как това рефлектира на транспортния бранш ще разберем от Иван Зънзов, директор "Продажби" в компания за товарна техника.

"Бъдещето е на екологичните камиони. Може да чуете много неща по темата, но в крайна сметка, целта е да стигнем до нулеви емисии. Ние работим активно във всички направления, включително дизеловият двигател, който е в основата, в момента, на практика при почти всички нови автомоблни средства за дълги превози. Технологията Turbo Compound спестява 7 % разход на гориво. Считайте го въглеродни емисии. Отделно има електрически камиони.

В малко по-далечното бъдеще между 2025 и 2030 година ще представим водороден камион на водородно гориво с горивна клетка, произвежда се ток, т.е. нулеви емисии. Така че това е бъдещето. Точно кога цялата индустрия ще премине към изцяло екологични превозни моторни средства, ще видим, но така или иначе Европейската комисия е задала 30 % до 2030 година. Ние трябва да си намалим емисиите“, заяви Иван Зънзов, директор "Продажби" в компания за товарна техника.

Припомняме, че лидерите на Европейския съюз се разбраха за намаляване на емисиите въглероден диоксид с поне 55% до 2030 година в края на миналата година. Досегашната цел на Общността беше за намаление от 40% спрямо нивата от 1990 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.