1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Massey Ferguson - домакин на журито на конкурса „Трактор на годината“ в Италия

Massey Ferguson - домакин на журито на конкурса „Трактор на годината“ в Италия

В лозарско стопанство бяха тествани моделите MF 5709 Dyna 4 и MF 3710 S

Края на лятото, китно лозарско стопанство в Северна Италия. Арена на полеви тестове на двете машини финалисти в конкурса „Трактор на годината“ за 2018-та - Massey Ferguson 5709 Dyna 4 и Massey Ferguson 3710 S. Журито на конкурса, в пълен състав, беше посрещнато от екипа на Massey Ferguson, начело с Кембъл Скот - маркетинг директор в компанията. В рамките на събитието се проведе презентация и полева демонстрация и тест драйв на двете машини. Целта – журито да оцени предимствата и иновациите, въведени в двата трактора. А при гласуването ще бъде определен победител, като наградата е престиж и чест за всяка една компания от бранша.

Massey Ferguson 5709 Dyna 4 – финалист в Категория „Най-полезен трактор“ за 2018-та

Новата разтърсваща глобална серия трактори MF 5700 включва два нови, трицилиндрови модели с мощност 85 и 95 к.с., които идват стандартно с реномираната предавателна кутия Dyna-4 плюс опцията кабина с окачване. Двете нови допълнения, които ще дебютират на Agritechnica 17 в Хановер на 12-18 ноември 2017 г. са произведени върху по-голямо шаси, сходно с това на съществуващата глобална серия MF 5700. Произведени в печелилата награди фабрика на Massey Ferguson в Бове, Франция, най-новите модели се присъединяват към съществуващите трактори с мощност от 100 и 110 к.с. с тяхната ръчна предавателна кутия 12 x 12 и допълнително правят серията MF 5700 по-привлекателна.

„Тези нови, трицилиндрови трактори от серия 5700 ще привлекат широк спектър земеделци, търсещи допълнителна производителност и гъвкавост – особено за работа в нивата, каза Кембъл Скот, директор, маркетингови услуги към Massey Ferguson за Европа и Близкия Изток. - Новите функции, заедно с наскоро въведената опция Visio Roof, още повече подобряват способността им за работа с товарачна уредба. И накрая, реномираната Dyna-4, с четири превключвания в движение, добавя водещ за класа контрол за тези здрави и евтини „работни коне.“

Конструирани върху здравото шаси с междуосие от 2,32 м на MF 5700, осигуряващи 4,3 тона товароподемност, тези ценово-ефективни трактори са идеално пригодени за широка гама полева работа и транспорт. Те идват оборудвани с множество модерни функции, включващи хидравлични органи за управление за лекота на работата и ги правят идеално пригодени за работа с товарачна уредба.

Dyna-4 е високоефективна предавателна кутия, която осигурява водещо в класа, опростено и удобно управление на 16 предавки на преден и 16 на заден ход, с четири предавки Dynashift (превключване при пълна мощност и под товар) в четири обхвата. Пълзящата предавка е опция.

С четири превключвеми по време на движение предавки Dynashift във всеки обхват, тя предлага върховна лекота на употреба с левия лост за управление на мощността Power Control и монтираният на конзолата T-образен лост.

Освен опростените превключвания на предавки без съединител, тя предлага също и допълнително усъвършенстване с опцията AutoDrive. В автоматичните настройки Automatic тя превключва предавките автоматично, съгласно натоварването на двигателя и скоростта. Освен улесняването на работата, това също избора най-добрите настройки за производителност и икономии на гориво.

С Dyna-4 идва и допълнителната опция за практичното улеснение спиране-до-неутрално-положение. Страхотният контрол силно увеличава лекотата на работа с товарачна уредба.
Новата опция за окачване на кабината значително увеличава удобството на оператора на двата модела.

Изцяло механичната система използва два тампона с втулки за поддържане на кабината отпред, с чифт пружинно подпомагани амортисьори, монтирани в двата задни ъгъла.

Щанга Panhard на задните ресори подобрява страничната стабилност, което се съчетава с отвесното гасене на трептения, за да предложи триизмерно окачване – нагоре/надолу и настрани. Механичната система не изисква въвеждане на команди от оператора, с гасене на трептения вече предварително настроено на предварително зададени нива, посредством амортисьорите и пружините.

Massey Ferguson 3710 S - Категория „Най-добър специализиран трактор“ за 2018-та

Това е изключителна гама специализирани трактори, проектирана от опитни инженери, предлагаща най-доброто бизнес решение за лозари, производители на плодове, овощари и селски стопани със стопанства на хълмист терен. Тя представлява машина от върхово качество и въпреки това опростена, осигуряваща висока производителност, страхотна горивна ефективност, изключителен комфорт и гъвкавост.
Серията вече включва чисто новия модел Wide Fruit с по-широко шаси за страхотна стабилност, идеален също и за лозя по склонове и животновъдни стопанства с наклонени ниви.

Тракторите от серия MF 3700 са оборудвани за оптимална производителност с мощни четирицилиндрови двигатели от ново поколение, ниво 3B, от 75 до 105 к.с., развиващи по-голяма мощност и въртящ момент. Тези двигатели тип Common Rail предлагат две положения за запаметяване на оборотите на двигателя, позволявайки настройване на предпочитани стойности на оборотите на двигателя за по-лесно шофиране. Машината е с увеличен хидравличен дебит и опцията за напълно интегриран, заводски монтиран преден навесен механизъм, ВОМ и рама за челна товарачна уредба, позволяващи използването на по-широка гама специализирани работни приспособления.

Ниските експлоатационни разходи се предлагат от горивно ефективни двигатели, удължени интервали за техническо обслужване, по-голям горивен резервоар и подобрен достъп до капака на двигателя за зареждане с гориво. Удобството на оператора е осигурено дори при периодите със силно напрежение на засаждане и прибиране на реколтата с тиха и просторна кабина, лесни за употреба органи за управление, автоматизирани функции и лесен достъп. Видимостта е подобрена от по-малката височина на капака, постигната благодарение на монтирането на системата за контрол на емисиите отстрани на капака.

Новата серия MF 3700 включва пет асортимента:

V = Vineyard - Лозя – за употреба в традиционни лозя с тясно междуредие, вече възползвайки се от максимална скорост от 40 км/ч.

S = Special - Специален – за по-отворени лозя с малко по-широка рама, с по-просторна кабина за оператора

F = Fruit - Плодов – за употреба в по-широки лозя и овощни градини; по-солиден трактор с по-широк преден мост и по-просторна кабина

G = Ground Effect - Земен ефект - (нисък профил) за употреба под дървета, в оранжерии и в покрити лозя, тази разновидност се възползва от по-широк преден мост за дори още по-голяма стабилност

Чисто нов WF = Wide Fruit - Широк Плодов – по-широк трактор за употреба в овощни градини, идеални също за алпийски стопанства, лозя върху склонове и животновъдни операции. Той предлага нисък център на тежестта и по-голяма стабилност върху склонове с по-широки преден и заден мостове и по-просторна кабина.

Машината е с нов датчик за задвижване на четирите колела, предлагащ автоматично включване и изключване на предния двигателен мост, когато воланът е завъртян до предварително зададен ъгъл за лесно използване в края на нивата.

Впечатляват новите органи за управление на предавателната кутия върху лоста за превключване на предавките и джойстик - управление на съединителя, предавателната кутия и работното приспособление - правещ трактора лесен за употреба. Машината е с нов ключ за заключване на електрохидравличните разпределителни клапани за лекота на употреба.

Осигурен е нов достъп до горивния резервоар отгоре на капака за двигателя. Новите работни фарове осигуряват по-добро нощно осветление.

Серията MF 3700 се предлага в два пакета спецификации, за да покрие нуждите на специализираните селскостопански приложения. Базовите разновидности, предлагани с кабина или предпазна рамка, включват механична предавателна кутия 24/24 и хидравлична система, подаваща дебит от 95 литра/минута с два задни, механични разпределителни клапани и механичен заден навесен механизъм. За първи път на специализираната гама трактори MF купувачите ще могат да се възползват от допълнителните комфорт и производителност на пакета с по-високи спецификации Efficient, предлаган само за модели с кабина. Този обширен пакет предлага предавателна кутия с превключване на предавките при пълна мощност и под товар 24/12 Power Shuttle, до 120 литра/мин хидравличен дебит с два електронни разпределителни клапана и средно монтиран разпределителен клапан, подаващ дебит от 45 литра/мин, плюс електронен заден навесен механизъм и електронно нивелиране на раменете.

Моделите MF 3700 V (лозарски) вече се възползват от максимална скорост от 40 км/ч за по-ефективен транспорт из обекта.

За допълнително приспособяване на тракторите си към специални култури или условия, земеделците могат също да изберат допълнителни разпределителни клапани, преден навесен механизъм и ВОМ, конструкция с „готовност за товарачна уредба“ и по-голям избор от предавателни кутии за пакета Essential.

Има избор от четири различни предавателни кутии за покриване на изискванията на дадена култура или селскостопански задачи: предавателна кутия с механично превключване 12/12 Mechanical Shuttle с максимална скорост от 30 км/ч; предавателна кутия 40 км/ч 24/24 с механично превключване Mechanical Shuttle с механично превключване между Бавен/Бърз обхвати предавки; предавателна кутия 40 км/ч 24/24 с механично превключване Mechanical Shuttle с превключване при пълна мощност под товар на между Бавен/Бърз обхвати предавки и предавателна кутия 40 км/ч 24/12 с превключване на предавките при пълна мощност и под товар Power Shuttle и превключване при пълна мощност под товар на между Бавен/Бърз обхвати.

Органите за управление на предавателната кутия вече са разположени върху лоста за превключване на предавките (скоростния лост), позволявайки на оператора да избира неутрално положение, преден/заден ход и бърз/бавен обхват на един единствен лост за подобрено управление и лекота на шофиране.

Версията 24/12 с превключване на предавките при пълна мощност и под товар Power Shuttle има единствен по рода си джойстик с монтирани бутони за предавателната кутия, които групират функциите на съединителя, предавателната кутия и работното приспособление в един лесен за употреба орган за управление. Операторите могат да се съсредоточат върху работното си приспособление и изпълняваната задача с всеки орган за управление удобно „под ръка“.

Задният навесен механизъм е с товароподемност от 2,5 и 3 тона и фермерите могат да избират конфигурация с от два до шест разпределителни клапани, за да отговорят на нуждите си; серията MF 3700 предлага също и двупроводна спирачна система за ремарке за безопасно теглене.

Вече се предлага заводски монтирана опция преден навесен механизъм само с навесния механизъм; преден навесен механизъм + 540 ВОМ; преден навесен механизъм + 1000 ВОМ и е напълно съвместима с челна товарачна уредба. Раменете Категория II са с товароподемност 1250 или 1680 кг, в зависимост от разновидността на трактора.

Новост за MF 3700 WF, MF 3700 F и MF 3700 S е заводски монтираната носеща рамка за товарачна уредба, с механичен джойстик за спецификацията трактори Essential и електрохидравличен джойстик за версията Efficient. Производителите могат да получат повече от тракторите си и да разширят техния работен сезон.

Системата за задвижване на четирите колела включва стандартен съединител с механично „захапване“, но вече може да бъде поръчвана с опцията хидравличен съединител за взискателни условия, с ползи, включващи по-малко приплъзване и минимално износване и повреди.

Нов датчик за задвижването на четирите колела предлага автоматично включване и изключване на предния двигателен мост, когато кормилното колело (волана) е завъртяно до предварително зададен ъгъл, за намалени усилия на оператора в края на нивата.

Активното окачване на предния мост ще бъде добавено към определени модели през 2018 г., подобрявайки комфорта на оператора по неравен терен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.