1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Модерна машина ще сади лозето край Килифарево

Модерна машина ще сади лозето край Килифарево

Такава техника се използва за първи път у нас

 

Специална машина, немско производство, ще засажда лозичките в бъдещото ново лозе край Килифарево. Такава техника се използва за първи път у нас, обяснява Ивайло Жеглов, управител на софийската фирма "Лозенска лоза", която купи 190 дка общинска земя, за да създаде насаждението. От Германия пристигна специалист, който ще обучава хората как да работят с машината. Също за първи път у нас ще се използват немски тип лози, които са тройно сертифицирани. 40 % от площта ще заеме сортът "Пино ноар", останалите 60 % са за "Каберне Совиньон", за белите сортове "Пино гри" и "Шардоне". Климатичните условия в Килифаревския край, където температурите са по-ниски от тези в традиционните лозарски райони, са подходящи за развитието на немския тип лозички и след четири години от новото лозе ще се бере първото грозде. Предвидено е създаването на още 250 дка лозов масив.

"Лозенска лоза" купи и избата в Килифарево. За нея ще се достави необходимото оборудване и най-късно догодина ще започне производството, като се използва суровина от други лозя. Намеренията на фирмата са да се прави квалитетно вино за вътрешния пазар и за износ.

Сега в създаването на лозето са ангажирани десетина души. Ивайло Жеглов се надява след време, когато площите се увеличат и заработи и избата, да бъдат наети общо повече от 25 човека. Кметът на Килифарево Стефан Харизанов е доволен, защото така в този край се възражда лозарството и се създава работа на хората в града. А инвестицията на фирмата в това начинание е около 300 хил. евро. /в. "Янтра ДНЕС"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.