1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Нови регистрации на земеделски машини, устойчивост на пазара в Италия

Нови регистрации на земеделски машини, устойчивост на пазара в Италия

2021 г. беше рекордна година за продажбите

Данните, обработени от FederUnacoma въз основа на регистрациите на Министерството на транспорта, показват общо 17 256 трактора през октомври, което е с 15,3% по-малко от 2021 г., но с обем на продажбите все още над нивата преди Covid, когато регистрациите бяха 16 000 през 2019 г. преди кризата, причинена от пандемията от Covid. Добри нива на продажби има също за комбайни и телескопични товарачи. Комбайните регистрираха 335 продадени единици, което е спад с 11,6% спрямо 2021 г., но с по-голям обем от преди Covid 2019 г. И накрая, телескопичните товарачи затвориха десетте месеца със спад от 24% при 964 единици, значително по-голям брой, отколкото в годините преди здравната криза.

 

Трудната икономическа ситуация не задържа пазара на селскостопанска техника в Италия. През десетте месеца от януари до октомври 2022 г. регистрациите имат спад за всички видове превозни средства, но обемите на продажбите все още са високи. Спадът в сравнение с предходната година е отчасти нормално явление – обясняват от федерацията на италианските производители FederUnacoma - защото 2021 г. беше рекордна година за продажбите (+ 36% само за тракторите), невъзможна за сравнение с тази година, която също е засегната от закъснения във веригата за доставки, които намалиха темпа на производство на производителите. Показателно е обаче, че нивата на продажбите остават по-високи от средните за предходните години, което показва, че търсенето на земеделска техника все още е значително.

 

Президентът на FederUnacoma Алесандро Малаволти отбеляза как агроиндустриалния сектор, както и всеки друг индустриален сектор, се бори с трудна икономическа ситуация. "Към проблемите, свързани с доставките, разходите за суровини, транспортните и логистичните разходи, които вече тежаха на индустриалните компании, можем да добавим и тези, свързани с разходите за енергия, нарастващата инфлация и финансовите ограничения. Секторът обаче се задържа в този труден контекст благодарение и на системата за помощи, която има значително въздействие, както и благодарение на нарастващата склонност от страна на стопанствата да придобиват технологии от ново поколение. Данните от последното селскостопанско преброяване разкриват, че от приблизително 1 100 000 ферми в Италия, повече от 10% са въвели значителни иновации през последните години. Общо 250 000 иновации са придобити от 120 000 иновативни ферми, повечето от които са фокусирани върху механизацията: 28% от придобитите технологии се отнасят до основно земеделско оборудване, 11,6% до машини за сеитба и засаждане, 8,8% - до техника за обработка на почвата и 8,3% - до напоителни системи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.