1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. По-умни, по-бързи, по-здрави - това са новите торачки от серия М plus на Bogballe

По-умни, по-бързи, по-здрави - това са новите торачки от серия М plus на Bogballe

Месец преди официалното им представяне на Агритехника, в 25 страни бяха показани моделите от новата серия

Семейната датска компания BOGBALLE е специализирана изключително в производството на тороразхвърляща техника, а в страните от Скандинавието има над 95 на сто пазарен дял при този вид машини. Месец преди официалното им представяне на Агритехника, пред 60 души от 25 страни бяха показани моделите от новата серия тороразпръскващи машини М plus. Мотото на събитието беше „По-бързи, по-умни, по-здрави“, което описва идеално подобрените машини.

Серия М - най-продаваната в България, вече е обновена и разширена. Основната новост е, че всеки модел има с по 500 литра по-голяма максимална товароподемност. Това означава, че и конструкцията на машините е вече променена. Другата е възможността да се разпръсква много по-голямо количество тор в минута – от 380 на 650 кг/мин. Третата иновация е, че може да имаме променлива норма даже по продължение на работната ширина

Тороразпръскващите машини от серия М plus са създадени, за да решават и най-сложните и заплетени проблеми на полето. При това те предоставят най-простите и икономични решения. Като например уникалната система Trend за торовнасяне на полосата за обръщане, системата за претегляне с напълно автоматично калибриране по време на движение, както и интерактивните параметри на настройките на калибратора  ZURF. Торовнасящите машини от новата серия М имат бункери с ширина  от 240 до 290 см и вместимост от 1250 до 5550 литра. Покрити са с прахова боя  Flexi Coat, която е 30 пъти по-устойчива към корозията от традиционната течна боя,  а всеки отделен елемент преминава 7 етапа на обработка и  почистване преди боядисване.

Системата In-Centre се използва за нормално тороразпръскване в полето; разпръскващите дискове се въртят един към друг, към центъра на тороразпръсквачката. По този начин се постига перфекно “4-двойно препокриване”, което води до отлично разпръскване с разумен в полето толеранс.

Системата на теглене осигурява високо ниво на прецизност. Тя регистрира промените в дебита и регулира клапаните автоматично при движение. Следователно количеството използван тор е прецизно контролирано, което осигурява оптимална употреба. За окрайчване се използва системата off-centre. Единствената настройка е да се промени посоката на въртене на дисковете. Тази система осигурява перфектно разпръскване на тора към границата на полето или опционално от границата му.

Тороразпръсквачките Bogballe със система за теглене, оборудвани с интегриран интелигентен контрол, постоянно правят замервания в движение – също и при работа по наклонени терени. Интелигентният софтуер работи нон-стоп със сигнали от системата за теглене, следящи съдържанието на бункера, като на базата на тази информация се извършват напълно автоматични калибровки по време на движение. По този начин се постигат оптимална точност и прецизно количество. А нормата на внасяне може да варира от 0 до 650 кг в минута!

Компютъризираните модификации с индекс W се отличават със съвременен дизайн. Тяхната вътрешна вместимост е преразпределена в надлъжно направление, за да може габаритите на навесването да не излизат извън задните колела на трактора.

И отново един малък, но много полезен детайл – почистването на машината отвътре е изключително облекчено и ускорено. Просто трябва да пъхнете маркуча в специални отвори под махащите се светлинни табели. И няма нужда да се катерите никъде, за да почистите торачката отвътре. А такива детайли в машините са десетки, като например, специалните лед-светлини, които са напълно водоустойчиви.

Най-голямата полунавесна торачка в света е Bogballe M60W plus. Вместимостта на торачката Bogballe M60W plus е 5550 литра и ширина на торовнасяне от 12 до 42 м. М-серията на торачките има здрава рама във вид на паралелограма с вградени датчици за наклон и вибрации. Датчиците позволяват да се следят и отстраняват всички нарушения, предизвикани от вибрации поради неравности на терена и при работа на склон. Нарушенията се компенсират с помощта на системата за автоматично дозиране. Машините могат да бъдат и ISOBUS изпълнение или към съществуваща машина с компютър да се присъедини ISOBUS конвертор.

Досега естествено всички торачки  Bogballe с компютърен контрол можеше да поддържат функцията „променлива норма“ съобразно карта на добива или на химическия състав на почвата. Новите модели вече могат да прилагат променливата норма и по протежение на работната ширина. 

Нилс Ларсен, трето поколение собственик на компанията казва, че за него е важно машините да са същевременно прости за обслужване, но в същото влеме  високотехнологични и прецизни. 

„Компанията е основана през 1934 г. от моя дядо. Аз съм начело вече 25 години. Фабриката ни е с площ над 20 000 кв. м, като 95 на сто от производството ни се изнася извън Дания. Ние сме много високотехнологична компания. Почти цялото ни производство е автоматизирано и роботизирано. Произвеждаме само тороразпръскващи машини. Нашите машини работят в почти 100 страни от цял свят. В България от две години имаме много добър и силен вносител в лицето на Булагро Машини.

Нашата философия е да правим прости, но много умни машини. Внасянето на тор е много сложно само по себе си, но ние с цялото познание, с което разполагаме го правим лесно и просто за фермерите. Не може да очакваш от фермера, че ще знае всичко за торенето, но ние, като експерти, го знаем. Това е единственото нещо, което правим. Може да правим 5 неща, но едва ли ще сме добри във всички тях. Затова ние правим само едно и сме най-добрите в торовнасящата техника“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.