1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Русия увеличава производството на аграрна техника

Русия увеличава производството на аграрна техника

Целта на инвестиционна програма, започнала преди 7 години, е да улесни достъпа на фермерите до евтини машини и съоръжения

Благодарение на масивната държавна подкрепа руските компании за аграрна техника успяха значително да увеличат производството си през последните няколко години. Това става ясно от данните на браншовия съюз на фирмите, работещи в сектора.
 
За миналата година в Русия са произведени 3255 трактора, шест пъти повече, отколкото през 2013-та, се казва в доклада на браншовата организация, публикуван в Москва. За периода от 2013-та до 2018-та стойността на новите селскостопански машини е скочила с 230 процента до близо милиард и половина евро, като най-голям ръст е отчетен при прикачните уреди. Положителното развитие се дължи основно на финансовата подкрепа, отпусната от държавата. Първите целеви субсидии за бранша бяха изплатени именно през 2013 година.
 
Целта на инвестиционна програма, започнала преди 7 години, е да улесни достъпа на фермерите до евтини машини и съоръжения. В първия период държавата отпускаше на стопаните помощ между 15 и 20 процента от цената на покупката, а в момента максималната сума се равнява на 30 на сто.
 
Браншът има капацитет до 2023 година да утрои производството на трактори, твърдят експерти. За целта ще са необходими допълнителни субсидии в размер на около 250 милиарда евро.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.