1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Скорост и прецизност в сеитбата – как да отделим зърното от плявата

Скорост и прецизност в сеитбата – как да отделим зърното от плявата

Прецизността е много по-сложен аспект от сеитбата, чиято правилна оценка е по-трудна

С приближаването на новия сеитбен сезон за 2020 г., повечето земеделци сигурно вече безброй пъти ще са чули, че скоростта и прецизността са ключови фактори, когато става дума за увеличаване на печалбите им в края на годината. Следователно, именно тези две думи неизбежно се превръщат в основните фактори, които трябва да бъдат взети под внимание при навлизане на пазара за нови сеялки, а и предвид конкретното време от годината, със сигурност именно те са в съзнанието на повечето фермери в момента.

Скептиците сред нас биха отбелязали, че тези две думи са лишени от смисъл маркетингови похвати и в някои случаи биха имали право. Ето защо е от ключово значение да отделим зърното от плявата, което в този случай означава да установим какво точно трябва да означават тези две думи – скорост и прецизност – за Вас и за Вашата селскостопанска дейност.

В наши дни почти всеки основен производител на сеялки използва тези две думи в рекламните си материали. За съжаление обаче, без да споменават точно какъв тип прецизност може да се постигне при различните скорости на засаждане, производителите в действителност разчитат, че емоционалната тръпка, предизвикана от понятието „скорост“, ще вземе превес над логиката и ще притъпи способността на съвестния земеделец да разсъждава разумно. Кое е по-важно за дейността Ви – скоростта или прецизността? 

Понятието скорост е ясно, когато става дума за сеитба. Скоростта води до ефективност, която Ви позволява да засаждате по-голяма площ, без непременно да е необходимо да инвестирате в по-голяма (или по-скъпа) техника. Но по-високата скорост си има своята цена: повече гориво за придвижване на техниката, по-висока честота на неизправностите на техниката поради претоварване и в крайна сметка по-ниска прецизност на засаждане.

Прецизността е много по-сложен аспект от сеитбата, чиято правилна оценка е по-трудна. За щастие, изследванията, извършени от дългогодишните новатори в областта на технологиите на засаждане – Pioneer и Monsanto – наскоро разкриха неоспоримото значение на прецизността при засаждане. Проведено е не едно, а цели две независими проучвания, като изводите от тях говорят сами за себе си.

Изследователите установяват, че всеки процент пропусната почва на терена влияе отрицателно върху добива (=намалява добива) с изумителните 1,5%. И двете проучвания подчертават факта, че пропуските по време на засаждане са факторът, „който допринася в най-голяма степен за загуба на реколта“. Всъщност, за сравнение, изследователите откриват, че пропуските имат много по-голямо въздействие върху добива, отколкото „всеобщите любимци“, обвинявани за същото, като непостоянната дълбочина на засаждане, сеитба извън оптималния период и липса на еднородност в разстоянията между семената в рамките на реда.

Създадената през 1965 г. компания Kinze, известен производител на сеялки за точна сеитба, продава сеялки на източноевропейския пазар от 40 години и заема 2ро място на пазара за сеялки в САЩ. Компанията разработи лесен за използване интерактивен калкулатор въз основа на резултатите от горепосочените проучвания, който ще Ви помогне да разберете потенциалното финансово въздействие на производителността (или липсата на такава) на Вашата сеялка.  Можете да използвате калкулатора, за да определите въздействието на сеялката върху печалбите Ви, като въвеждате данни от Вашите операции:

  • Просто въведете цената на тон, която очаквате да получите за зърното си.
  • Въведете плътност на засаждане на хектар.
  • След това гарантирания процент на покълване на Вашия доставчик на семена.
  • Какви са характеристиките на настоящата Ви сеялка по отношение на пропуските.
  • Какво можете да очаквате, ако засаждате със сеялка Kinze True Rate – компанията Kinze наблюдава постоянна прецизност от 99% и повече на терена, с под 0,5% пропуски.
  • Посочете колко хектара ще засаждате. 

kinzekalkulator

Фигура 1 Калкулатор на Kinze

Резултатът е вероятното увеличение на печалбите от Вашата дейност, ако използвате сеялка Kinze. Горният пример показва, че 4% подобрение в разпределението на семената при площ от 1000 хектара би могло да увеличи печалбата с 54 083 евро годишно.

Фигура 2 Загуба от разпределението и покълването на семената

kinze2

Почти всички земеделски производители правят оценка на дълбочината на засаждане след като засадят културата, но по този начин е трудно наистина да разберат влиянието на пропуските, тъй като съвсем естествено не сме в състояние да определим количествено това, което виждаме на терен от 20 или 40 хектара. Погледнете примера вдясно – той представя засаден терен с произволни пропуски от 5%.  При обхождането на такъв терен, повечето хора биха помислили, че сеялката им се е справила доста добре.

Фигура 3 Загуба от разпределението и покълването на семената (консолидирана)

kinze3

Ако обаче съберем всички пропуски на едно място, ще забележим ясно, че не сме оползотворили съществена част от терена, която няма да ни донесе печалба, а същевременно ще ни струва разходи заради неизползвания потенциал.

Независимите проучвания, проведени от изследователите на Pioneer и Monsanto, са извършени с царевица и поради тази причина калкулаторът на Kinze е разработен предимно за използване при засаждане на царевица. Същият принцип обаче може да се приложи и при други култури.

 

Пълната продуктова гама на KINZE можете да намерите в каталога на вносителя за страната - Интерагри България. Като част от стратегията си, компанията предлага изгодни пакетни предложения на прикачна техника с трактори New Holland, изготвени спрямо индивидуалните клиентски нужди. Допълнителна информация можете да намерите на тел. 0700 46 666 и www.interagri.bg


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.