1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Стопаните все по-често инвестират в нова техника

Стопаните все по-често инвестират в нова техника

Ивайло Петров: Все повече се залага на енергонаситени машини

Българският земеделец все по-често инвестира в нова техника. Това стана ясно в Деня на отворените врати в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Според представители от бранша стопаните търсят все повече енергонаситени машини.

През последните години земеделците си правят дългосрочен план не само на работата и приходите от нея, но и за бъдещите инвестиции. Оказва се, че ако заложат на нова модерна техника, резултатът не закъснява, обяснява Ивайло Петров, представител на фирма за продажба и поддръжка на земеделска техника. Според него през последните 2-3 години има съществено увеличаване на търсенето.

 „Имаме усещането, че се залага все повече на енергонаситени машини, които да работят с комбинирани прикачни инвентари, с цел намаляване на броя обработки в стопанствата“, коментира Ивайло Петров.

А това води до оптимизация на целия земеделски процес, включително и на работната ръка, казва Ивайло Петров. Всеки земеделец търси ефективност – т.е. намаляване на разхода и увеличаване на прихода, който зависи от много, не само български, но и много международни фактори – увеличаване цената на зърното, която е международно обусловена“, добави още той.

След броени месеци четвъртокурсникът от Русенския университет Любомир Петров ще излезе на трудовия пазар. Той завършва в специалността „Земеделска техника и технологии“. Казва, че ще се насочи към фирма, която продава и поддържа световноизвестни марки земеделски машини.

„Българският земеделец може би е на световно ниво в обработването на земя и инвестициите в земеделска техника са много големи там. Мисля, че много добре се развива българското земеделие, може да се направи и още, но мисля, че е на доста добро ниво“, сподели Любомир Петров.

„Вижда се по републиканската пътна мрежа, че вече не се движат стари трактори. Бих казал,че явно това е помощта на ЕС – земеделците са с нова техника“ добави Иван Спиридонов, също студент от РУ „Ангел Кънчев“.

Любомир Петров е убеден, че закупуването на нова земеделска техника си струва, тъй като инвестицията има бърза възвръщаемост.

Автор: Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.