1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Търсят начини за движение на селскостопанските машини по пътищата в община Шабла

Търсят начини за движение на селскостопанските машини по пътищата в община Шабла

Снимка:

Предстои промяна на статута на международния път Е-87, черните пътища в региона са ликвидирани

Въпросът за осигуряването на достъп и преминаването на селскостопански машини по републиканските и общинските пътища в община Шабла е обсъден на среща в крайморската община. Дискусията става належаща, тъй като при рехабилитация на път Е-87 са ликвидирани черните пътища в региона. В срещата са взели участие областният управител Желязко Желязков, директорът на Областно пътно управление в Добрич инж. Иван Светославов, ст. лесничей инж. Радослав Радев от Държавно ловно стопанство гр. Балчик, управителят на ВиК в гр. Шабла Даниел Похомов, председатели на земеделски кооперации.

През новия програмен период 2014-2020 път Е-87 ще бъде включен в списъка с високоскоростните пътища със съответните изисквания при изграждането и експлоатацията му. Е-87 започва от украинския град Одеса, минава прец цяла Румъния. У нас навлиза през ГКПП Дуранкулак и следва крайбрежието на Черно море. Пътят минава през всички по-големи черноморски градове. През Малко Търново трасето преминава в съседна Турция, движи се по цялото егейско крайбрежие и стига до курорта Анталия.   

 Заради промяна на статута областният управител Желязко Желязков е подчертал, че в процеса на проектиране на високоскоростния път е необходимо община Шабла да направи предложения за начините, по които селскостопанските машини ще преминават – било чрез изграждане на подлези или надлези или други варианти. От 17 септември т.г. ще започне да функционира комисия, която да определи местата за подходи от Е-87 към земеделските ниви. Идеята е да се предотвратят пътно-транспортните произшествия и в същото време да не се увеличават разходите на фермерите за транспортиране на земеделската техника.

Още при земеразделянето преди години голяма част от полските пътища са влезли в частни имоти и няма как да бъдат възстановени, за да се движат трактори и зърнокомбайни по тях. Затова проблемът с придвижването на земеделските машини в крайморската община става изключително сериозен и изискващ спешно разрешаване.

В новоучредената комисия ще участват представители на община Шабла, Областно пътно управление и земеделски производители. Освен търсенето на подходи за преминаване на машините, комисията ще направи оглед и ще прецени състоянието на полезащитните горски пояси. Кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева е съобщила, че до края на месеца се планира почистване на ненужната растителност край пътищата, за да е готова общината за предстоящия зимен сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.