1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Уникална изложба „ИСТОРИЯТА НА JCB” в Рочестър посреща около 15 хиляди гости от целия свят

Уникална изложба „ИСТОРИЯТА НА JCB” в Рочестър посреща около 15 хиляди гости от целия свят

Тя представя автентично най-важните моменти от развитието на компанията до наши дни

В Световния център на JCB в Рочестър е представена единствена по рода си и постоянна изложба, наречена „Историята на JCB”, където ретроспективно се проследяват връзките на компанията с индустрията до далечната 1820 година. Изложбата е разположена на площ от 2500 кв. м и обхваща 14 зони, които водят посетителя на едно пътешествие във времето, започващо от далечната 1820 г., когато семейство Бамфорд са били ковачи в Ъксътър, до днешни дни и до екологичната фамилия на икономичните машини на JCB.

Новия клиентски център се оценява на 5 милиона английски лири и има решаваща му роля за спечелването на нови бизнес дейности, особено в областта на нововъзникващите пазари.

По думите на председателя на JCB сър Антони Бамфорд, „това е едно изключително вълнуващо начинание. За пръв път историята на нашата компания и заложените в производството корени на моята фамилия са представени под формата на постоянна изложба. Това е витрина на нашата уникална история и нещо, с което всички се гордеем много.“

В изложбата има секция, която акцентира върху проявената инженерна доблест в Bamfords Ltd, фирмата за селскостопански инженеринг в Ъксътър, чийто директор Хенри Бамфорд уволнява своя племенник Джоузеф Сирил Бамфорд, изпращайки му кратката бележка „не се нуждаем повече от Вашите услуги”.

Последващите успехи на г-н Бамфорд и огромният глобален ръст на компанията под ръководството на неговия син сър Антони, председател в продължение на почти 36 години, са също отразени в зоните.

Днес посетителите преминават покрай стария офис на г-н Бамфорд, който той е използвал от 1970 до оттеглянето си през 1975 г. Намиращ се винаги в центъра на инженерния дизайн и разработки, офисът му е осигурявал пълен поглед към света на JCB. От едната страна на офиса си той е имал достъп до своите конструктори и чертожници, а от задния прозорец е можел да следи напредъка в развитието на продукта в намиращия се отдолу изследователски цех. В офиса все още си стоят оригиналното бюро, столовете и конферентната маса на г-н Бамфорд. Посетителите виждат също и бронзовия бюст на Господин JCB, който е подарък от работещите в JCB през 1964, годината, в която той раздава над 250 000 английски лири като производствени бонуси на своите служители.

В изложбата са представени също и 10 от машините на JCB, които са белязали повратни точки през годините и които при оформлението на изложбата бяха спуснати с кранове през покрива. Включени са също едни от първите продукти на г-н Бамфорд: ремарке с хидравлично наклоняване и товарачът със заден екскаватор 1962 JCB 3, който е напълно реставриран.

Акцентът на изложбата е един гигантски скелетообразен модел на верижния екскаватор JS200 на JCB, който е изработен в реален мащаб от 8-милиметрови стоманени пръти и е сътворен от прочутия скулптор Бенедикт Радклиф, някои от работите на когото днес са изложени в музея „Виктория и Албърт” в Лондон. Изработката на творбата отне пет месеца, използвани бяха около един километър стоманени пръти, а теглото му е около два тона – една десета от теглото на реалната машина, която изобразява.

В изложбата са предвидени сектори, които разкриват начина, по който името на JCB се изгражда като глобална фабрична марка; демонстрирани са иновационният и конструктивен дух на JCB, експанзията му до глобален производител; ръстът му като производител на селскостопански машини; поддръжката на световната мрежа за сервизни услуги и резервни части на JCB; продуктите с военно предназначение на JCB, разработката на двигателите на JCB и на носителя на световния рекорд – автомобила Дизелмакс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.