1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Все още твърде много трудови злополуки в селскостопанския сектор

Все още твърде много трудови злополуки в селскостопанския сектор

Машините от ново поколение могат да помогнат за значителното им намаляване, но са необходими сериозни инвестиции в обучение

Всяка година в страните от ЕС се случват 500 злополуки с фатален изход на полетата, в Италия има между 100 и 150, от общо 30 хиляди произшествия. "И цифрите са категорично подценени, предупреждава Масимо Чечини, професор по земеделска механика в университета в Туша. - Новите технологии и машините от ново поколение могат да помогнат за значителното им намаляване, но са необходими сериозни инвестиции в обучение. За пореден път селскостопанският сектор беше потвърден като един от най-рисковите. Проблемът е не само в нараняванията, но и в заболяванията. Последиците от работата на полето върху здравето на земеделските стопани наистина са много силни: 60% страдат от инвалидизиращи хронични заболявания.

В Европа най-честите оплаквания на селскостопанските работници са тези на опорно-двигателния апарат, които биха могли да бъдат ефективно предотвратени чрез ергономични системи като тези, монтирани в нови машини. Болките в гърба засягат 57% от фермерите, докато 45% се оплакват от болки в горните крайници, а 20% са изложени на шумово замърсяване, поради шум над нивата на предупреждение. "Не трябва да забравяме - продължава Чечини - че земеделските стопани също са изложени на риск от вещества, които са опасни за човешкото здраве, като пестициди, торове и ветеринарни лекарства. Силната тенденция към развитие на интелигентни, модерни, технологични, цифровизирани стопанства, намаляване на ръчния труд може потенциално да намали всички тези опасности. Това обаче е предвидено, че адекватното обучение е съчетано с подобрени процеси за управление на безопасността.

Пречка за разпространението на нови технологии, които се представят по-добре за безопасността на работниците, са и високите им разходи: малките и средните стопанства в сектора често не са в състояние да ги усвоят. Един от проблемите със сигурност е високата средна възраст на земеделските стопани, но и опасността от заразяване с болести, причинени от насекоми и вредители. Изменението на климата също се отразява негативно на здравето на работниците.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.