1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Зърнокомбайнът NOVA – иновация от Rostselmash

Зърнокомбайнът NOVA – иновация от Rostselmash

Машината е сред акцентите на щанда на компанията на Agritechnica в Хановер

Зърнокомбайнът NOVA дебютира на световното изложение за земеделска техника в Хановер. Машината е с класическа система на вършитба, с плавна и икономична работа, осигурена от нестандартния вършачен барабан с диаметър 600 мм, снабден с уникален контрабарабан с обхват 154 градуса. Това решение осигурява плавна постоянна работа даже при високи добиви, като при това качеството на зърното е отлично. Всички възли на комбайна са унифицирани, а глобалната платформа осигурява надеждност и бърза подмяна на компонентите, както и възможност да се контролират много процеси и да се облекчи труда на оператора.

Rostselmash представя още комбайните RSM 161 и TORUM 765 – изключително атрактивни за българския пазар.

Моделът RSM 161 е с 6-цилиндров двигател Cummins QSL 9, L6, 380 к.с. Машината е с 6 броя сламотръси с обща площ 6,1 кв. м и отделно доовършаващо устройство, което допринася за по-качественото овършаване и минимални загуби на продукцията. За почистване на семето се използва 2-степенна система за очистване OptiFlow с патентовани сита с площ 7,1 кв.м.

Устройството Tetra Processor притежава подвижен контра-барабан с автоматично електронно регулиране на разстоянието по цялата дължина. Огромна площ на овършаването — 3.3 кв. м и почистването - 6,1 кв. м, обезпечава интензивния процес на сепарация с минимални наранявания на зърното и сламата. Системата на овършаване Tetra Processor, направена с използване на барабан с диаметър 800 мм, осигурява постоянно и надеждно овършаване без загуби. Сепараторът с диаметър 750 мм допринася за движение на зърнената маса по плавна траектория. Ширината на устройството позволява да се постигне производителност на комбайна до 45 т/час.
Надробяването и разхвърлянето на растителната маса е подобрено чрез използване на 2-скоростна сечка.

Комбайнът RSM 161 е снабден с нова кабина Luxury Cab. Информационно-гласовата система Adviser III непрекъснато следи за процесите на овършаване и работата на всички механизми. 

Хедерът Power Stream гарантира повишена производителност за сметка на намаляването на загубите и оптимално подаване на растителната маса. Зърненият бункер е обем 10 500 литра, със скорост на разтоварване от 115 л/с, като пълен бункер се разтоварва за 2 минути.

Моделът TORUM 765 е с 6-цилиндров двигател Cummins QSG 12 с мощност 520 к.с., Stage IV. Той има малък специфичен разход на гориво и до 20% запас по въртящ момент. Зърнокомбайнът е с наклонена камера, която е проектирана на принципа “равномерно подаване и ускоряване”. Това техническо решение увеличава с 20% пропускателната способност на наклонената камера спрямо камера с верижно-планков транспортьор. Този тип наклонена камера е особено ефективна при неравномерно ожъната маса, при прибиране на ориз и при жътва в трудни условия.

Въртящият се контрабарабан осигурява пълно използване на площта му, няма мъртва зона и не се получават задръствания. Контрабарабанът е с три вътрешни секции. Това позволява за един оборот на ротора, растителна маса да премине през трите секции, за разлика от традиционните аксиално роторни комбайни, където масата се подлага еднократно на овършаване. Този принцип позволява да се работи с голяма хлабина между ротора и контрабарабана - 16-20 мм при прибиране на ечемик и пшеница.
Рower Stream хедерът гарантира повишена производителност за сметка на намаляването на загубите и оптимално подаване на растителната маса.

Комбайните TORUM са оборудвани също с кабина Comfort Cab II. За работа в сложни условия е предвидена възможност за задвижване на всички колела, а при екстремални условия — монтиране на полуверижна ходова част.

Очистеното зърно попада в бункер с обем 12 000 литра. Скоростта на разтоварване е 105 л/сек; пълният бункер се изпразва за не повече от 2 минути.

Друг акцент на Agritechnica е фуражокомбайнът RSM F 2650 – от пети мощностен клас, който предлага набор от преимущества: дължина на частиците от 4 до 22 милиметра; универсална система за внасяне на консерванти, осигуряваща и влажността на масата и равномерността на разпределянето на консерванта в силоза; система за видеонаблюдение; улеснено агрегатиране и настройка на хедера. Машината разполага с голям арсенал от автоматизации – комбайнът се предлага със система автопилот, управление с GPS.

Новият представител на Rostselmash за България е фирма Оптиком.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.