1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Африканската чума стигна и до Филипините

Африканската чума стигна и до Филипините

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Югоизточна Азия. След Мианмар и Лаос, сега и на Филипините бяха умъртвени първите животни, съобщават от аграрното министерство в Манила.

Властите са издали заповедта за превантивното евтаназиране на животни, след като в редица стопанства тип "заден двор" зачестиха смъртните случаи, достигайки до 20 процента от поголовията. Обикновено смъртността в подобни условия е между 3 и 5 на сто.

Засега няма официално потвърждение дали въпросните свине са умрели от африканската чума, властите не са подали и никакви сигнали към Световната организация по здравеопазване на животните. Опасенията на фермерите обаче са големи, тъй като ситуацията силно напомня на случаите в Мианмар, Лаос и Сърбия. И в трите държави най-напред местни медии съобщиха за умъртвяване на прасета, а малко след това властите потвърдиха, че става дума за вирусното заболяване.

Ако болестта наистина е прескочила Южнокитайско мори, Филипините ще станат деветата азиатска държава с огнища на африканска чума. Досега от нея са засегнати азиатската част на Русия, Китай, Монголия, Северна Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа и Мианмар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.