1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. България подкрепи предложението за прекратяване на фермите за кожи в Европейския съюз

България подкрепи предложението за прекратяване на фермите за кожи в Европейския съюз

Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и организациите за защита на животните приветстват позицията на българската държава

Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и организациите за защита на животните приветстват позицията на българската държава

На 28 и 29 юни в Люксембург се проведе среща на Съвета по земеделие и рибарство на Европейския съюз (AGRIFISH), съставен от ресорните министри на всички страни-членки. България се представлява от земеделския министър проф. Христо Бозуков.

В рамките на заседанието беше разгледана нота от правителствата на Нидерландия и Австрия, подкрепена от Белгия, Германия, Люксембург и Словакия, с която се призовава Европейската комисия да предприеме действия за окончателно прекратяване на отглеждането на животни за ценни кожи в ЕС. Като основни мотиви се изтъкват хуманното отношение към животните, етиката, здравните рискове за хората и животните и обществените нагласи. 

Българският земеделски министър подкрепи внесеното предложение и по този начин България стана една от дванадесетте страни-членки, които изразиха изрично подкрепа за прекратяването на фермите за ценни кожи.  

“Основната ни цел е да се гарантира здравеопазването и хуманното отношение към животните, опазването на околната среда и защитата на здравето и интересите на гражданите, съобразно националното и европейското законодателство. Във връзка с все по-засиления обществен интерес и очаквания за предприемане на политически промени относно прекратяване на интензивното отглеждане на животни за ценни кожи подкрепяме документа на Нидерландия и Австрия и бихме искали Комисията да се произнесе дали възнамерява да предложи законодателни промени за забрана на отглеждане на животни за ценни кожи в Европейския съюз.”, отбеляза министър Бозуков.

Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и организациите за защита на животните у нас приветстват позицията на българската държава и призовават Министерството на земеделието за максимално бързо затваряне на фермите за кожи у нас, за приемане на национална забрана и продължаване на диалога за европейска забрана.

Петя Алтимирска – председател на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива – коментира:

“Поздравяваме министър Бозуков за изразената позиция в подкрепа на прекратяването на фермите за ценни кожи в Европейския съюз. Това е едно цивилизовано и устойчиво решение. Чудесно е, че наред с хуманното отношение и етичните мотиви, се взимат предвид и общественото неодобрение към убиването на животни само заради кожите им. У нас това неодобрение е 81%, според проучванията от тази година. Надявам се позицията на земеделското министерство да се запази и по отношение на националната забрана, която предстои да се внесе отново в новото Народно събрание.” 

Напомняме, че освен проблемите с хуманното отношение към животните, свързани с производството на кожи, съществуват и значителни опасения за общественото здраве. От април 2020 г. насам в над 410 ферми за кожи в цяла Европа са регистрирани огнища на COVID-19 в стадата им от норки. Последните проучвания потвърдиха, че въпреки засилените мерки за биосигурност вирусът се разпространява бързо между норките и също така се предава от хора на норки и от норки на хора. Според учените, това създава идеална среда за възникване на мутации и може да намали ефикасността на ваксините.

Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България е учредена през 2018 г. съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Целта на инициативата е чрез законодателни промени да се сложи край на фермите за ценни кожи в страната.  Инициативата е подкрепена и от 64 български организации за защита на животните. С помощта на доброволци от цялата страна инициативата събра 51 234 подписа на граждани в подкрепа на забраната и проекта за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Подписката е внесена в Народното събрание на 22 юни 2018 г. Законопроектът на гражданската инициатива e внасян два пъти от депутати: веднъж през 2019 г. в 44-ото и веднъж през 2021 г. в 45-ото Народно събрание, като до момента не е разгледан и гласуван.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.