1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Без внос на соя свиневъдството в ЕС ще се свие с 43%

Без внос на соя свиневъдството в ЕС ще се свие с 43%

Една от алтернативите на вносната соя е рапицата

Без внос на соя от трети страни свиневъдството в Европейския съюз ще се свие с 43 %, ще се отглеждат и 58 на сто по-малко птици. До това заключение стига екип от учени от селскостопански университет в Швеция.
Ако Европейският съюз се лиши от вноса на соя, без в същото време да разшири собственото производство на протеинови култури, делът на месото в храната на жителите значително ще намалее. Това ще се отрази най-вече на производството на свинско и птиче месо, където соята е основният източник на белтъчини. Не толкова драстични ще бъдат последствията за отглеждането на говеда и други преживни животни, съответно и за производството на мляко, тъй като при тях соята по-лесно може да бъде заменена с други фуражни примеси, даващи необходимите протеини.
 
В своето изследване учените от Упсала разглеждат и сценарий как Европейският съюз може да разшири собственото производство на соя и други бобови култури, за да компенсира евентуално по-малкия внос от трети страни. В случай, че това не се случи, продукцията ще падне с 51 % при свинете и с 68 на сто при птиците. 
 
Една от алтернативите на вносната соя е рапицата. Шведските учени препоръчват тя да се отглежда по-масово, като по този начин Съюзът ще разполага с повече рапично масло, както за храна на хората, така и за производството на биодизел. Освен това за животновъдството ще има по-големи количества рапичен шрот. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.