1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Биволовъди разпродават животните си, никой не искал млякото им

Биволовъди разпродават животните си, никой не искал млякото им

Биволовъдите се оплакват, че продуктите им не се търсят, а в същото време и цената им се покачва поради поскъпналите фуражи

Въпреки това от бранша са доволни от финансовата помощ, отпусната от Агроведомството и опростените дългове към Фонд „Земеделие“, но смятат, че другите проблеми застрашават бъдещето на подсектора. През 2020 година бяха опростени дълговете на биволовъдите към Фонд Земеделие на стойност до 200 хиляди лева. От друга страна сушата затрудни изхранването на животните. Темата коментира Маринка Цанкова, председател на Асоциацията на българските биволовъди:
„Високата цена на фуражите рикошира върху себестойността на произведеното мляко. За разлика от това изкупната цена на млякото падна. От 1 декември изкупната цена стана 1 лв. Концентрираният фураж е 54 стотинки. Не само че цената падна, а на много места биволско мляко не се изкупува.“ 
Това е голямата болка на фермерите, отглеждащи биволи.
„Това кара фермерите говоря за в момента, много ферми масово предлагат продажба на животните си, ако не могат да ги продадат, ще ги дадат на безценица за клане."
Маринка Цанкова допълни, че за спасяване на биволовъдството е необходимо да се намери държавен механизъм, чрез който да се регулира спадът в изкупната цена на биволското мляко и от друга страна да се стимулира изкупуването му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.