1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Биволовъдите в диалог с МЗХГ, искат повече средства

Биволовъдите в диалог с МЗХГ, искат повече средства

По-висока обвързана подкрепа и национални доплащания искат биволовъдите в България

Притесняват ги и ниските цени на млякото, които са причина да работят на загуба. От друга страна смятат, че допълнителни мерки за биосигурност не са необходими за фермите с биволи.
Предстои по мярка 5 да се финансират допълнителни мерки за биосигурност в животновъдни стопанствас акцент при отглеждането на свине и птици. Такива мерки все още не са въведени по отношение на биволовъдните ферми. Защо те правят изключение обясни Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България.
"Аз смятам, че не е необходима наредба. С тези всички изисквания, които са в наредба 44, се включва дезинфекция, санитарни изисквания. Така фермата си отговаря и на мерките за биосигурност." 
Степанчева призна, че за свиневъдство и птицевъдство има реална и по-голяма нужда от допълнителни средства за санитарни мерки. Тя обаче е категорична, че за биволовъдството трябват по-голямо финансиране, но по други направления.
„За новия програмен период ние си държим за обвързаната подкрепа, трябва да бъде още по-висока. Тази в момента е недостатъчна, национални доплащания трябва да има обезателно. Ако биволовъдството остане само с обвързана подкрепа, то просто е обречено.“ 
Често биволското мляко се продава на цени, под себестойността му, защото по-големите млекопроизводители определят пазарните цени, каза Степанчева. От друга страна пазарът за суровината е по-ограничен. От бранша обясняват, че завишените изисквания и проверки на Българската агенция по безопасност на храните предполагат и по-високи инвестиции, които трябва да се субсидират. Наредба 44 за ветеринарните изисквания към животновъдните обекти, както и мярка 14 за хуманно отношение към животните, са част от устойчивите европейски политики, към които трябва да се придържаме като страна-член на Съюза. Биволовъдите са единодушни, че изискванията са необходими, но трябват и допълнителни средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.