1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Чумата по свинете

Чумата по свинете

Трябват десетилетия за справяне с болестта

За преборване на смъртоносния свински вирус, който навлезе от Африка в Европа и Азия ще трябват десетилетия. Африканската чума вече опустоши китайската индустрия за свинско месо от 128 милиарда долара и предизвика безпрецедентна икономическа катастрофа на 3 континента.

Заболяването навлезе в Монголия, Виетнам и дори Северна Корея. Вероятно са засегнати и други съседни страни, които нямат ресурси за идентифициране и контрол на болестта.  Прогнозите за Китай са, че дори да успее да контролира болестта в страната, африканската чума може да влезе отново чрез хора или свинско месо, което минава през границата от съседните страни.

Опитът на Испания с болестта от 60-те години на миналия век сочи, че самото избиване не е достатъчно за решаването на проблема.  Страната приложи  строги санитарни мерки  и индустриализира системата си за производство на месо, но бяха необходими 35 години и помощ от Европейския съюз преди болестта да бъде изкоренена през 1995 г.

Докладът на ООН предполага, че вирусът е влязъл в Европа чрез хранителни отпадъци, съдържащи свинско месо. Те били изхвърлени от кораб, акостирал на пристанището в Поти - Черноморския регион на Грузия. След това са изядени от местни прасета, които чрез които се оползотворявали отпадъците. В рамките на няколко седмици 30 000 прасета са умрели, а 80 процента от областите в Джорджия били заразени. Към днешна дата заболяването в Румъния има най-много огнища сред засегнатите европейски държави. Попадането на вируса в река Дунав е предпоставка за продължаващото му разпространение в останалите 9 държави, през които тече водоемът. Това е така, защото една капка кръв от заразено прасе съдържа 50 милиона частици от вируса и само една от тях, попаднала във вода, до която имат достъп други животни, може да предизвика заболяването. Във вода вирусът е активен един месец.

Въпреки 50-годишните изследвания, учените не са успели да разработят ваксина, която е безопасна и ефективна срещу африканската чума по свинете, и дори ако последните изследвания се окажат ползотворни, може да са минали години, преди ефективен медикамент да бъде наличен в търговската мрежа.

Текст: Камелия Карадочева

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.