1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Данаил Иванов, фермер: През септември ще блокираме София!

Данаил Иванов, фермер: През септември ще блокираме София!

Ще сложим наш министър – който ние изберем“, каза животновъдът

Данаил Иванов е животновъд, с ферма с 50 млечни крави. Толкова са му останали, след като през годините е намалявал броя им. Причината е ясна на всички. „Има колеги, които в момента продават млякото на 60 ст. И месеци наред не взимат пари“, сподели той в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ. Другият гост – Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и фермер, посочи, че често срещана цена е в рамките на 70-75-80 ст. 
Главният аргумент е, че вносното мляко влиза на около 70-75 ст. с включен транспорт. От друга страна, себестойността на литър мляко у нас не е под 1.10 лв., затова животновъдите прибягват до продажба и клане на животни. 
 
Големите ферми не са получили и стотинка тази година от помощта заради войната в Украйна, посочи Зоров и уточни: „По сметки на МЗм и на институтите от ССА годишната издръжка на една крава е 10 000 лв. При 4 тона средна млечност – това прави 4 000 лв. приход. През миналата година сборно на крава субсидията беше около 1000 лв. Животновъдите губят всеки ден.“ 
 
Данаил Иванов е затворил цикъла с преработка на млечни продукти, има и 8 магазина. Въпреки това – сметките пак не излизат. „Ние храним държавата, а не тя нас“, каза той и предупреди: „Септември ще излезем на стачка – пет хиляди души! Ще затворим София! Исканията са ни държавата най-после да ни обърне внимание и също така настояваме да бъде спрян вносът на мляко. Ще изчакаме да бъде сформирано правителство, за да видим кой ще командва. Ще сложим наш министър – който ние изберем“!
 
Защо цената на млечните продукти е висока, въпреки че цената на суровината пада? 
Според Данаил Иванов причината е, че по веригата всеки начислява ДДС, а Димитър Зоров пък заяви, че цената на млечните продукти от предприятията е коренно различна от тази в магазините. Тоест, причината е в надценките. 
 
Гледайте целия разговор в предаването Брюксел в превод в неделя 28 май само по АГРО ТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.