1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Датски метод за намаляване на метана от животновъдството

Датски метод за намаляване на метана от животновъдството

Подобни опити имаше преди време в Австралия, където с помощта на добавка учени успяха да намалят метана в газовете на говедата с 97 %

Учени от университета в Орхус, Дания, са на път да разработят метод, чрез който да елиминират емисиите от метан при животновъдството. Проектът е разработен в лабораторни условия.

При лабораторни експерименти екипът на проф. Мете Нилсен е успял да прекрати освобождаването на метан по време на храносмилателния процес при говедата, добавяйки все още неназовано вещество към фуража. Според учените това ще бъде голям пробив и ще намали значително вредните емисии от животновъдството.

Подобни опити имаше пре ди време в Австралия, където с помощта на добавка учени успяха да намалят метана в газовете на говедата с 97 процента. Използваното на Петия континент вещество обаче не се допуска в храните, така че не може да се прилага на практика.

За разлика от австралийските експерименти, тези в Дания се провеждат със субстанция, която е одобрена от Европейската агенция за безопасност на храните, твърдят учените в Oрхус. Според тях добавката може да стане част от витамините и минералите, слагани във фуражите. Първите тестове с живи крави предстоят, но все още не е ясно кога веществото ще може да бъде пуснато за масово производство. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.