1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА призовава за по-строго наблюдение на глиганите

ЕФСА призовава за по-строго наблюдение на глиганите

Цели се ограничаване разпространението на африканската чума

Европейската агенция по безопасност на храните призова страните от Европейския съюз към по-строг контрол на популациите от диви свине, за да се ограничи разпространението на африканската чума. Това е една от основните точки в стратегията на ЕФСА за борба със заболяването.
 
В документа, представен в Парма, където е централата на Агенцията, на националните правителства се предлагат две фази за контрол и наблюдение на глиганите, чрез които да се установи дали и доколко вирусът е разпространен на техните територии. В първата т.нар. "скрийнинг фаза" става дума за рутинното наблюдение на популациите от диви свине. Втората фаза включва интензивен мониторинг, при който да се потвърди наличието или отсъствието на АЧС.
 
Моделите на ЕФСА показват, че при този метод има добър шанс за предотвратяване разпространението на вируса, отчитайки броя на събраните и тествани трупове на диви свине. В същото време удължаването на първата фаза подобрява вероятността за безпогрешно доказване дали вирусът все още циркулира в даден регион. Според експертите този метод е по-ефективен, отколкото интензивния отстрел на глигани.
 
Агенцията признава обаче, че нейната стратегия има и слаба точка. Откриването на заразени животни и тяхното отстраняване може да се окаже безполезно, ако на територията на една държава има животни, които носят вируса, но все още не показват активни симптоми на заболяването. Наличието на такива глигани, според ЕФСА, засега обаче е спекулация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.