1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА: Случаите на птичи грип в ЕС намаляват

ЕФСА: Случаите на птичи грип в ЕС намаляват

В същото време Австралия за първи път от много години насам съобщава за нови случаи

В Европа е регистриран най-малък брой случаи на високопатогенна инфлуенца по птиците при домашни и диви птици от 2019-2020 година насам, а рискът за населението остава нисък. Това са основните констатации от поредния доклад относно птичия грип, изготвен от Европейската агенция за безопасност на храните, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и референтната лаборатория на ЕС.
 
Подобряването на положението в Европа може да бъде свързано с няколко фактора и се нуждае от допълнително проучване. Те могат да включват: имунитет, развит от диви птици след предишна инфекция; намаляване на някои популации на диви птици; намалено замърсяване на околната среда и промени в състава на вирусните генотипове. 
Експертите отбелязват непрекъснатата циркулация на вируса на високопатогенната инфлуенца по птиците при дивите птици в Европа през цялата година, макар и в по-малък брой. Те препоръчват да се подобри наблюдението с оглед на следващия грипен сезон.
В същото време Австралия за първи път от много години насам съобщава за случаи на птичи грип. Различните подтипове, циркулиращи на Петия континент, понастоящем не се отчитат в останалата част на света.
 
От ЕФСА отбелязват и голямо разнообразие от видове бозайници, засегнати от вируса, както и различните вирусни генотипове, циркулиращи сред домашните птици, дивите птици и бозайниците в Северна Америка. Все още не е потвърдено директно предаване от говедо на говедо, докато суровото мляко от крави се наблюдава като нов, неочакван начин на предаване. Настоящите данни показват, че промишлената пастьоризация играе значителна роля за деактивирането на вируса в суровото мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.