1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК настоява за алтернативни форми на отглеждане

ЕК настоява за алтернативни форми на отглеждане

Определени алтернативни форми на птицевъдството могат да допринесат за създаването на устойчиви системи за производството на храни

Алтернативните форми на отглеждане на птици са съвместими с целите на Зелената сделка и трябва да бъдат поощрявани. Това е становището на агрокомисар Януш Войчеховски, изразено от негов говорител по време на онлайн-дискусия, посветена на този сектор.
 
Определени алтернативни форми на птицевъдството могат да допринесат за създаването на устойчиви системи за производството на храни, изтъкна сътрудникът на Войчеховски, Мачей Голубиевски. Затова тези форми трябва да са част от новите стратегии, залегнали в реформираната Обща селскостопанска политика. Една от ползите например е, че тези форми на отглеждане на птици помагат за подобряването на кръговата икономика, тъй като намаляват дела на вносните фуражи.
 
Участие в дискусията взе и председателят на Аграрната комисия в Европарламента Норберт Линс. Според германския политик допълнителните разходи, пред които се изправят стопаните, трябва да се поделят справедливо между тях, търговците и крайните потребители, което означава, че произведените в подобни ферми продукти трябва да имат по-висока цена.
Друг плюс на алтернативните форми е, че създават повече работни места и подпомагат икономиката в селските райони, подчерта белгийски евродепутат. В тази връзка той призова Европейската комисия да задели повече средства за такива начини на отглеждане на птици.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.