1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК не е убедена в ефективността на оградите срещу африканската чума

ЕК не е убедена в ефективността на оградите срещу африканската чума

Първата държава, подсигурила се по този начин, беше Дания

Европейската комисия има съмнения за ефективността на оградите против диви животни, разположени по границите. За да се защитят от африканската чума по свинете, редица страни и региони в Европейския съюз издигат заграждения, които да спират прасетата. 
 
В момента германските провинции Бранденбург и Саксония строят заграждения по границата с Полша в опит да предотвратят преминаването на вируса на територията на Федералната Република. Подобна ограда ще издигнат и поляците от своята страна на браздата, като за това ще получи помощ както от Брюксел, така и от Берлин. Първата държава, подсигурила се по този начин, беше Дания, която през миналото лято постави ограда по 72-километровата си граница с Германия.
 
Според експерти на Европейската комисия загражденията не помагат, тъй като дивите свине за много кратък срок се научават да ги преодоляват. Засиленият отстрел на глигани също не е ефективна мярка, защото принуждава животните да се движат по-бързо от едно място на друго и така разнасят вируса.
 
От германското земеделско министерство са на противоположното мнение. В изявлението на ведомството се казва, че досегашният опит сочи, че оградите могат да канализират миграцията на дивите свине в определена посока. Намаляването на числеността на глиганите чрез лов и издигането на огради служи най-вече за създаването на буферна зона, свободна от Африканска чума, посочват от земеделското министерство в Берлин.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.