1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК одобри 1,74 млрд. евро за датските ферми за норки

ЕК одобри 1,74 млрд. евро за датските ферми за норки

В началото на ноември миналата година властите в Дания установиха, че в стопанствата за норки се разпространяват няколко варианта на коронавирус

Европейската комисия одобри датска национална помощ в размер на 1 милиард 740 милиона евро, предвидена за стопаните, отглеждали норки. С тези пари фермерите ще бъдат обезщетени, след като животните им бяха умъртвени, заради риск от пренасяне на коронавируса.
 
Комисар Маргрете Вестегер, отговаряща за конкуренцията, изтъкна, че Дания е предприела мащабни мерки, с които да предотврати разпространението на нов вариант на вируса. "Разрешените от Комисията средства ще дадат на Копенхаген възможност да изплати обезщетенията на фермерите и предприятията за обработка на кожите от норки, засегнати от тези мерки", каза тя.
 
В началото на ноември миналата година властите в Дания установиха, че в стопанствата за норки се разпространяват няколко варианта на вируса. В резултат беше издадена заповед за умъртвяването на всички животни, а отглеждането им беше временно забранено, като ограничението засега важи само до началото на 2022 година.
 
Разрешената от Брюксел държавна помощ се разпределя на две. С милиард и 200 000 евро ще бъдат обезщетени фермерите, засегнати от временната забрана за отглеждане на норки. Останалите пари са за стопани и преработвателни фирми, които са готови да преотстъпят производствените си капацитети на държавата, т.е. трайно да прекратят дейността си.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.