1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК с нови правила за хармонизация на ваксините

ЕК с нови правила за хармонизация на ваксините

Сдружението на европейската птицевъдна индустрия приветства мярката

Нови правила за хармонизацията на ваксините срещу птичи грип обяви Европейската комисия. Те ще влязат в сила на 12 март, тази година. Мярката е част от усилията за борба с най-тежката епидемия, с която Европейският съюз се е сблъсквал досега.
 
От най-новия доклад на ЕФСА, агенцията за безопасност на храните, става ясно, че между октомври 2021-а и септември 2022 година в 37 европейски държави е регистриран рекорден брой случаи на зараза с птичи грип. В  птицефермите бяха умъртвени близо 50 милиона животни.
 
Обявените от Брюксел нови правила за имунизация позволяват ваксинирането на птиците да се хармонизира така, че да помогне за спиране и контрол на разпространението на вируса. Това ще даде възможност за безопасно изнасяне на животни и месо от стопанства, които са ваксинирали своите животни, обясняват от Европейската комисия.
 
Сдружението на европейската птицевъдна индустрия приветства мярката, която ще очертае обща рамка за ваксините. Браншовиците са единодушни, че без имунизация контролирането на вируса става все по-трудно. Те предупреждават обаче, че ваксинирането не е начинът, който ще реши проблема с птичия грип веднъж за винаги. Според сдружението това е само част от една обща стратегия, която трябва да бъде допълнена и с други мерки.
Необходимо е въвеждането на строги програми за наблюдение, които да показват доколко ефективни са имунизациите. Но тъй като такива мерки са прекалено скъпи, те би трябвало да се съфинансират от Европейския съюз. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.